AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

Der er ingen tvivl om, at det danske boligmarked – efter to forrygende salgsår – tog et dyk i 2022. Antallet af bolighandler faldt dramatisk, og der blev sat en solid stopper for prisfesten på særligt ejerlejlighedsmarkedet, som konsekvens af krigen i Europa. En tendens, der umiddelbart ser ud til at forsætte.

Det skriver boligmediet Boliga.dk, der har bedt nogle af landets største mæglerkæder; Danbolig, Home og Nybolig, komme med deres forventninger – og nogle gode råd – til boligmarkedet her i 2023.

– Der er udsigt til, at priserne på boligmarkedet falder i det kommende år. Så det er en ny situation både for dem, som gerne vil købe og sælge deres bolig, siger Peter J. Mattsen, der er administrerende direktør i Nybolig.

– Selvom udviklingen på boligmarkedet har præget boligpriserne på en helt anden måde, end vi er vant til, har vi dog fortsat en høj beskæftigelse og lav ledighed i Danmark, og mange boligejere er robuste målt på belåningsgraden. Derfor er dansk økonomi og boligmarkedet generelt godt rustet. Men vi skal nok i højere grad tilbage til en form for normaltilstand på boligmarkedet efter nogle år med meget høje afkast, siger han til Boliga.dk.

Hvis du er en af dem, der enten skal købe eller sælge en bolig i år, kommer der her nogle gode råd fra mæglerne til, hvordan du bedst griber det nuværende marked an.

Find den rette pris

Et godt sted at starte – særligt efter et par år, hvor sælgerne havde alle kortene på hånden – er at finde den helt rigtige pris fra start.

Det fortæller Henrik Hautorn Jensen, der er seniorkommunikationskonsulent hos Home.

– Usikkerheden om “den rette pris” er ganske naturligt stor i det nuværende marked, og her er professionel rådgivning en hjælp – både for sælgere og købere. Som boligejer, der vil sælge, handler det om at få sat en realistisk salgspris på boligen, der matcher den aktuelle rente. Så skal køberne nok få øje på din bolig, siger han til Boliga.dk og fortsætter:

– Vær opmærksom på bytteprisen på din nuværende og din næste bolig. Det er ikke kun dit hus eller din lejlighed, men boliger generelt, der er faldet i pris det seneste år, siger Henrik Hautorn Jensen.

Tag de langsigtede briller på

Et boligkøb er ganske givet en af de største økonomiske beslutninger, du nogensinde kommer til at tage. Derfor gælder den gamle fingerregel om at købe bolig med de langsigtede briller på stadigvæk.

Det fortæller Signe Poulsen, der presse- og kommunikationsansvarlig hos Danbolig.

– Vores anbefaling er at købe bolig med brug for øje og at have en lang tidshorisont i boligen. Det kan lyde som et småkedeligt råd, men hvis man køber en bolig, hvor man kan se sig selv og sin familie i mange år frem, så har historien vist, at det er en god investering at være boligejer, også selvom vi kan blive ramt af midlertidige dyk i boligpriserne,  siger hun til Boliga.dk.

Et råd, der kun er blevet endnu mere aktuelt i den situation verden befinder sig i lige nu Ifølge Peter J. Mattsen fra Nybolig:

– Som boligkøber bør man aldrig udelukkende basere købet af en bolig på forventningen om afkast over tid, særligt ikke i tider med økonomisk uro som nu. Historisk er boligpriserne i Danmark steget over tid, og det kommer de også til at gøre igen på den lange bane. Men valget af bolig bør altid tage afsæt i det konkrete behov, det liv man ønsker at leve og ens økonomiske situation. Som led i det regnestykke skal der også være plads til uforudsete udgifter, så man kan sove trygt om natten, siger han til Boliga.dk.

Slå til i de store byer

I 2024 venter de nye ejendomsskatter, så selvom man altid skal købe bolig med de langsigtede briller på, så kan der være noget at hente ved at rykke et boligkøb frem og slå til i år, inden reglerne ændrer sig – særligt i nogle områder af landet.

Det fortæller Henrik Hautorn Jensen fra Home:

– Boligskatten ændrer sig fra 1. januar og det forventes, at den som udgangspunkt stiger for lejligheder i København og Aarhus. Hvis du har planer om at købe en lejlighed, så slå til i 2023 og få glæde af den skatterabat, du opnår, hvis du køber inden årsskiftet, siger han til Boliga.dk.

Der er allerede nogle boligejere, der har fået tilsendt deres nye ejendomsvurderinger, men langt de fleste vil få dem i løbet af 2023.

Se den nuværende værdi på din bolig her.