I Nykøbing Falster er byggeriet af Hampens Hus skudt i gang. Det er et lille hus på 80 kvadratmeter, men ambitionerne er store. Huset bygges næsten udelukkende af hamp fra gulv til tag.
Det fremgår af en pressemeddelelse fra Guldborgsund Kommune, som står bag projektet med støtte fra Realdania, Boligfonden Kuben og EU.
– Hampens Hus bliver én stor vidensbank, som vi sammen med mange vigtige partnere stiller til rådighed for alle, der vil være med til at skabe klimaløsningerne for dansk og europæisk byggeri, udtaler formand for Erhverv og Udviklingsudvalget, John Brædder fra Guldborgsundlisten.
– Derudover får vi som byggemyndighed ”hands on”-erfaringer, og bliver klar til at servicere bygherrer i brugen af biobaserede byggematerialer, som endnu ikke er særlig kendte i Danmark.

Målet er at teste og vise, hvordan hamp kan bruges som byggemateriale, samtidig med at huset bliver en læringsplatform for elever fra CELF og en vidensbank for hele branchen. Huset står klar til sensommeren 2025.
Materialerne – alt fra isolering til tagplader – kommer lige nu fra udlandet, men drømmen er at få gang i en lokal produktion på Lolland-Falster. Med hamp kan vi gemme CO2 væk i byggeriet i stedet for at udlede det, og der er brug for flere biobaserede materialer, når lovkravene til byggeriet skærpes i de kommende år.
Byggeriet har ikke været uden bump, blandt andet fordi man kombinerer gamle byggeskikke med moderne robotteknologi og eksperimenterer med 10 forskellige hampematerialer. Men takket være stort engagement er projektet nu godt på vej.
Hampens Hus bygges midt i Nykøbing Falster ved CELF-gymnasierne, og DTU hjælper med at måle på husets indeklima og fugthåndtering. Arkitektfirmaet Nikolova/Aarsø sætter stregerne, og byggefirmaet Adserballe & Knudsen bygger huset.

– Det er sjældent, at man som arkitekt får mulighed for af sin bygherre at tillægge et så koncentreret fokus på én grundressource, som er tilfældet i dette projekt, udtaler Jonas Aarsøe, arkitekt og stiftende partner i Nikolova/Aarsø.
– Vi er derfor enormt glade for at være valgt som arkitekt, da det ligger i direkte forlængelse af vores tegnestues kompromisløse arbejde med at designe og bygge så biobaseret, som vi overhovedet kan.
Huset skal vise håndværkere, arkitekter og bygherrer, at hamp ikke bare er en plante, men en vigtig brik i fremtidens grønne byggeri. Og mens der bygges, kan nysgerrige få et kig ind og se, hvordan hampen forvandles fra mark til mursten.
– De biobaserede byggematerialer har været anvendt i Danmark i århundreder. Der er derfor meget historisk viden, vi bør genopdage – ikke for at bygge, som vi gjorde, men for, at den fornuft og indsigt kan berige måden, vi bygger på i dag, udtaler projektchef i Realdania, Stig Hessellund.
Om Hampens Hus
- Bygges med 10 forskellige hampebaserede materialer anvendes for at vise, at hamp er en afgrøde med mangfoldige potentialer til nutidens og fremtidens boliger og byggerier
- De biobaserede materialer skal integreres i undervisningen i lokale uddannelser, og eleverne skal have mulighed for at opleve et færdigbygget biobaseret hus
- Alle skal have mulighed for at se og opleve et fuldskala biobaseret byggeri, der hvor materialerne i fremtiden kan dyrkes på lokale marker
- Praksis-erfaring til kommunen som bygherre
- Fokus på husets åndbarhed og indeklima, der stresstestes og monitoreres
- Videndeling til alle led i den nye værdikæde – fra mark til materiale og byggeri
Hvor: CELF, Center for Erhvervsrettede uddannelser Lolland-Falster, Merkurs Plads i Nykøbing Falster.
Hvornår: Første spadestik blev taget torsdag den 24. april og huset indvies i løbet af sensommeren 2025.
Hvor stort: Det samlede byggeri er 80 kvadratmeter. Byggeriet er delt i to som forbindes med en overdækket gang.
Hvem finansierer det: Den filantropiske forening Realdania, Boligfonden Kuben, EU Interreg program North Sea Region og Guldborgsund Kommune.
Hvad koster huset: 2,7 millioner kroner er prisen for det eksplorative og innovative pionerbyggeri, hvor anvendelsen af biobaserede byggematerialer udvides til at omfatte vinduer og tagplader, som endnu ikke er i kommerciel produktion. Det har også været nødvendigt at importere materialer i små mængder, fordi vi ikke har dansk tradition for biobaseret byggeri. Det er med andre ord ikke muligt at sammenligne med andre huse, og det forventes at man med øget omstilling fra fossilt til biobaseret byggeri og veludbyggede danske værdikæder fra mark til mur vil kunne reducere prisen markant.
Hvem har tegnet huset: Arkitektfirmaet Nikolova/Aarsø
Samarbejdspartnere: Guldborgsund Kommune (ansvarlig), Den filantropiske forening Realdania, Boligfonden Kuben, nikolova/aarsø, Adserballe og Knudsen, Robot At Work, Center for erhvervsuddannelser Lolland-Falster (CELF), Birkelink, DTU, Structured Environment, Agrovi og Business Lolland-Falster.
De 10 forskellige hamp produkter, der skal bruges i huset:
1. Hampe”Træ” – bruges til vindueskarme
2. Hempecrete – bruges til ydervægsopbygning
3. Hampefiber isoleringsbatt – bruges til indbygget isolering i ydervægge, terrændæk og tage.
4. Hampestøvs plader – cellulosebaseret plader hvor 50% indhold er hampestøv, disse bruges som afstivende plader i konstruktionen.
5. Hampekomposit tag- og facadeplader – Disse udvikles specifikt til projektet, og består af 50%hampefiber og 50%bioresin
6. Hampekomposit gulvklinker – en relativ høj procentdel af produktet er hampefiber.
Kilde: Guldborgsund Kommune.