HusCompagniets introducerer rækkehuskonceptet Morrow. Foto: PR.
HusCompagniets introducerer rækkehuskonceptet Morrow. Foto: PR.
AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

Morrow er HusCompagniets nye rækkehuskoncept med et klimaaftryk på 3,3 kilo CO2-ækvivalenter per kvadratmeter per år eksklusive drift og 3,9 kilo CO2-ækvivalenter per kvadratmeter per år inklusive drift med varmepumpe som varmekilde.

Andre boligbyggerier udleder gennemsnitligt 9,6 kilo CO2-ækvivalenter per kvadratmeter per år.

Samtidig holder rækkehustypen Morrow sig også langt under de justerede klimakrav for enfamiliehuse og rækkehuse på 6,7 kilo CO2-ækvivalenter per kvadratmeter per år, der træder i kraft fra midten af 2025.

Det skriver husbyggeren i en pressemeddelelse.

Ifølge koncerndirektør i HusCompagniet, Martin Ravn-Nielsen, har man arbejdet med konceptet siden 2019.

– Vores målrettede arbejde med bæredygtighedstiltag i hele virksomheden fortsætter, og vi ser kun det her som begyndelsen, udtaler han.

Morrow er designet til at kunne skaleres, og ifølge HusCompagniet kan husene bygges hurtigere end traditionelt rækkehusbyggeri.

Ambitionen er, at Morrow fremadrettet bliver en innovationslinje, hvor HusCompagniet i større skala kan afprøve og implementere nye tiltag og indsigter. Indsigter der eksempelvis kunne komme fra HusCompagniets nyligt annoncerede samarbejde med Velux Gruppen omkring Living Places konceptet.

– Byggeriets klimaaftryk bliver afgørende for fremtidens byggeri og boliginvesteringer, og med Morrow har vi lavet et kommercielt og skalerbart rækkehuskoncept til professionelle ejendomsudviklere og investorer, der qua et betydeligt lavere klimaaftryk også er med til at fremtidssikre deres investering, udtaler Christopher Tranæs, projektudviklingsdirektør i HusCompagniet.

– Vi har en ambition om at være den foretrukne samarbejdspartner indenfor attraktive rækkehusprojekter i hele landet, og med Morrow har vi vist, at det kommercielle ikke behøver være en modsætning til bæredygtighedstiltag, når det gælder byggeriet.

Morrow rækkehuskonceptet er klar til at blive sat i produktion som totalentrepriser. Prismæssigt ligger Morrow rækkehusene på samme niveau som et konventionelt rækkehusbyggeri, hvilket HusCompagniet håber på, kan være med til at sætte hurtigt gang i efterspørgslen.

Samtidig kan Morrow både blive Svanemærket og DGNB-certificeret. Ambitionen er, at man allerede i 2025 vil kunne se de første påbegyndte eksempler på byggeriet flere steder i landet.

Rækkehusene bygges med træ som kernekomponent og produceres og udvikles på HusCompagniets egen fabrik i Esbjerg.

De kommende klimakrav

Det samlede forbrug af CO2-ækvivalenter per kvadratmeter per år gennem bygningens levetid – altså byggeriernes livscyklusvurdering – vil blive mødt af en markant lavere grænseværdi.

Tabel med grænseværdier:

Klimakrav for bygninger 2025 2027 2029
Feriebolig under 150 kvadratmeter 4,0 3,6 3,2
Enfamiliehuse, rækkehuse, tinyhouses og ferieboliger over 150 kvadratmeter 6,7 6,0 5,4
Etageboliger 7,5 6,8 6,1
Kontorbygninger 7,5 6,8 6,1
Institutioner 8,0 7,2 6,4
Andet nybyggeri, for eksempel butikker, lagerhaller og parkeringshuse 8,0 7,2 6,4

Kilde: Social- og Boligministeriet.

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling