Intelligente droner skal gøre vindmøller mere effektive

Is er et stort problem for vindmøller i nordlige egne, og et dyrt bekendtskab for vindmølleejerne. Et nyt forskningsprojekt skal udvikle autonome droner, der selv kan lokalisere is på møllevinger. Målet er langt mere energioptimerede vindmøller samt mulighed for vindmøllerplaceringer længere nordpå.

I samarbejde med Vestas skal et nyt forskningsprojekt på Aarhus Universitet udvikle intelligente, autonome droner, der selv kan flyve ud, scanne, detektere og afrapportere, når der udvikler sig is på vingerne af vindmøller i både små og store vindmølleparker. Det skriver universitetet i en pressemeddelelse.

Projektet er støttet af Danmarks Frie Forskningsfond med 2,8 millioner kroner og ledes af lektor Erdal Kayacan fra Aarhus Universitet, Institut for Elektro og Computerteknologi.

– Det er satans svært at detektere is på møllevinger, primært fordi is er gennemsigtigt. Men med projektet forsøger vi os med flere forskellige indbyggede sensorsystemer på dronerne. Samtidig udvikler vi en AI-styret algoritme, der ved hjælp af avanceret billedgenkendelse kan se forskel på møllevinger med og uden isbelægninger, udtaler Erdal Kayacan i meddelelsen.

Is kan reducere vindmølleparkers årlige energiproduktion med helt op til 80 procent, skriver Aarhus Universitet. Is reducerer vingernes aerodynamiske effektivitet og øger  belastningen, hvilket kan skabe uhensigtsmæssige mekaniske vibrationer ved ujævn til-isning.

– Derfor opvarmer man i dag vingerne, men man gør det blindt, for man kan ikke se, hvor til-isningen foregår. Dette projekt går ud på at udpege nøjagtigt hvilke vindmøller, der er is på, og hvor på møllevingerne, isen er. Derefter kan man opvarme udelukkende lokalt, hvilket kan spare megen energi og dermed optimere driften, udtaler Erdal Kayacan.

Ifølge Emre Yildiz, som er Simulation and Strategy Specialist hos Vestas kan forskningsprojektet “lægge grundlaget for større ydelse fra turbinerne, længere møllelevetid og markedsudvidelse i koldere klimaer.”

Ud over at spare på energi til unødvendig opvarmning af møllevinger regner forskerholdet med, at projektet vil gøre det muligt at udvide mulighederne for brug af vindenergi til mere nordlige egne end i dag. Og det er naturligvis interessant for den danske vindmølleproducent.

– Projektet har særlig opmærksomhed og støtte fra Vestas-ledelsen og fører forhåbentlig til yderligere forsknings- og udviklingssamarbejde, siger Emre Yildiz.

Projektet skal teste droner med forskellige sensorer, herunder RGB-kameraer, termiske kameraer, LIDAR og ultralyd. Ideen er at finde den bedste kombination af forskellige teknologier og AI-algoritmer.

– Vi regner med at kunne foretage den første test på en off-shore vindmølle til næste vinter, men først skal vi regne på systemet og modellere os frem til den rette løsning, udtaler Erdal Kayacan.

Projektet går under navnet “Detecting Ice Using Artificial Intelligence-based Techniques”(DISTINCT), og det sættes i søen i januar 2023.