På Bellahøj skal 10 højhuse rives ned for at blive bygget op igen. Foto: KAB.
På Bellahøj skal 10 højhuse rives ned for at blive bygget op igen. Foto: KAB.

I foråret stod det klart, at det ville blive for dyrt at renovere 10 af de i alt 28 højhuse på Bellahøj.

Prisen lød på 2,6 milliarder kroner, hvilket svarer til 5,5 millioner kroner for hver bolig. Det kan ikke lade sig gøre, inden for den økonomiske ramme for alment boligbyggeri.

Det er budskabet i en pressemeddelelse fra KAB, som administrerer boligerne for SAB.

De 10 huse er ejet af boligselskabet SAB, og husene er i en særlig situation, fordi de har omfattende konstruktionsfejl. Husenes kritiske tilstand er dokumenteret, kvalitetssikret og gransket af ingeniørfirmaer ad flere omgange, understreger KAB.

Boligselskabet SAB kan derfor vælge at afvikle den almene boligafdeling og sælge grunden fra eller forsøge at finde en anden vej til at redde boligerne.

Sidstnævnte er den løsning, man arbejder med.

– Vi er er sat i verden for at bygge og drive gode almene boliger, så vi gik sammen med vores rådgivere efter at finde en vej videre, der løser problemerne med boligernes farlige konstruktioner og holder sig inden for en ansvarlig økonomi. Det er jeg enormt glad for, at vi nu har en realistisk plan for at arbejde videre med, forklarer John B. Sørensen, formand for SAB.

Et projekt med nye konstruktioner

SAB’s administrator KAB har arbejdet med at afsøge mulighederne, og peget på en såkaldt sokkelrenovering som en mulig løsning. Princippet går ud på at rive husene ned til soklen og genopbygge efter samme model, det vil sige dobbelthuse og en glasbygning med trappe, der binder dem sammen.

– Udfordringen i den klassiske renovering er, at de konstruktive problemer i de her huse er vanvittigt dyre at reparere på. Det er grunden til, at vi kan sammensætte et noget billigere projekt med nye konstruktioner. Samtidig kan denne løsning bidrage til at bevare det unikke, samlede arkitektoniske udtryk på Bellahøj, forklarer Rasmus Jessing, byggedirektør i KAB.

Byggedirektøren understreger, at der fortsat skal arbejdes med løsningen, og at den rummer både fordele og ulemper:

– I et miljø- og klimaperspektiv er vi naturligvis kede af det øgede ressourceforbrug, der ligger i at rive ned og bygge op. Men det opvejes af, at det er den eneste måde, vi kan fremtidssikre de 487 almene boliger på, og vi vil selvfølgelig benytte lejligheden til forbedre både boligindretning og udbuddet af boligtyper til glæde for beboerne. Det har været en hård proces for beboerne.

Færdigtegnet projekt i 2026

SAB og KAB er i dialog med de relevante myndigheder og vil arbejde videre med at give projektet mere konkret form.

Hvis det videre arbejde giver positivt resultat, er det foreløbige estimat, at der kan ligge et færdigtegnet projekt klar til afstemning i 2026 med forventet byggestart i 2027.

For beboerne på Bellahøj fortsætter genhusningen som aftalt i tilknytning til kommunens påbud om, at de mest udsatte huse skal være fraflyttet senest 30. september 2024. De øvrige beboere har fået tilbud om frivillig genhusning.

SAB har informeret beboerne i SAB Bellahøj om den nye plan for renovering og vil også invitere alle beboere til et informationsmøde efter sommerferien.