I Løgstør er mere end 200 træmoduler i fuld gang med at blive produceret til et projekt med 158 boliger og 1.500 kvadratmeter erhverv, som ejendomsselskabet Home.Earth og modulproducenten Scandi Byg står bag i den nye bydel Nærheden i Høje-Taastrup.
I den forbindelse har Vindunor fra Hjørring leveret 984 vinduer og terrassedøre til projektet, der efter planen skal have et “usædvanligt lavt CO2-aftryk”.
Det skriver vinduesproducenten i en pressemeddelelse.
– Ambitionen er at opføre boligerne med så lavt et klimaaftryk som muligt. De forholdsvis nye klimakrav i bygningsreglementet lyder på, at nybyggeri af denne størrelse maksimalt må udlede 12 kilo CO2-ækvivalenter per kvadratmeter, og det sigter vi med Nærheden efter at halvere. Det bidrager modulbyggeri som byggeteknik og vores omfangsrige brug af træ væsentligt til, siger projekteringsleder hos Scandi Byg, Steffen Møller Barchow.
Det 10.300 kvadratmeter store boligprojekt er tegnet af Effekt og Tegnestuen Vandkunsten. I projektet bliver der benyttet tre-lags vinduer og døre i træ/alu, og ifølge storkunde- og projektdirektør hos Vindunor Jes Vejby bidrager elementerne til energioptimering og således til at indfri ambitionerne for projektet.
– De vindues- og dørelementer, som er brugt i byggeriet, har en lav u-værdi, som er et udtryk for vinduets varmetab, og det betyder, at de har en god isoleringsevne. På den måde bidrager elementerne væsentligt til energioptimering, så unødigt energiforbrug i boligerne undgås, og det har betydning for projektets klimaaftryk efter byggeprocessens afslutning. I mellemtiden blev vi også FSC-certificeret, hvilket også understreger vores engagement i at anvende træ fra ansvarligt skovbrug og andre kontrollerede kilder, forklarer han.
En tæt dialog har været afgørende
Under processen har parterne været i tæt dialog, da der ugentligt har skullet leveres 30-50 vindues- og dørelementer over en periode på mere end to måneder, så Scandi Byg har haft elementerne på det rette tidspunkt i forhold til produktionsprocessen.
– Modulerne bliver produceret indenfor i vores fabrikshaller, og der er selvsagt ikke plads til at have en masse vinduer stående. Derfor har det været alfa og omega, at vi har haft en god og tæt dialog med Vindunor, som vi har snakket sammen med flere gange om ugen i de måneder, hvor vi har fået leverancer fra dem, lyder det fra Steffen Møller Barchow, som fortsætter:
– Og når der er opstået noget uforudset, har Vindunor også været hurtige og fleksible, og det giver os mulighed for at være effektive i produktionen og undgå spildtid, hvilket ultimativt også bidrager til projektets klimamæssige ambitioner.
Efter planen starter monteringen af modulerne på byggepladsen i sommeren, mens hele byggeriet ventes at stå færdigt i foråret 2025.