Kommuner med forskellige ønsker til revideret Fingerplan

En større håndflade, vindmøller i de grønne kiler og en justering af stationsnærhedsprincippet er blandt kommunernes ønsker til en revideret Fingerplan.

I marts igangsatte minister for byer og landdistrikter, Morten Dahlin (V), en dialog med kommunerne i hovedstaden med henblik på at få revideret Fingerplanen.

– Det er vigtigt, at Fingerplanen følger med tiden og understøtter lokalsamfund, virksomheder og kommuner i nye og positive udviklingstiltag, lød det i en pressemeddelelse fra ministeren.

Han påpegede, at der er behov for at granske mulighederne for ny byudvikling, nye arealer til forsyningsanlæg og produktionsvirksomheder samt stadionudvidelser og lignende.

Det er muligt at indsende ideer og forslag til revisionen af Fingerplanen frem til den 2. juni, og flere omegnskommuner er i fuld gang med at udarbejde høringssvar.

Bæredygtighed, trafik- og støjproblemer samt befolkningstilvækst er blandt de faktorer, der fylder i omegnskommunerne.

Gennem de seneste ti år er hovedstadsområdet vokset med over 130.000 borgere til aktuelt knap 1,4 millioner indbyggere.

Hele Region Hovedstaden er i samme periode vokset med godt 160.000 indbyggere, så der nu bor over 1,9 millioner borgere i regionen.

Langfingret plan med større håndflade

Administrationen i Vallensbæk Kommune påpeger, at Storkøbenhavn fortsat er i vækst, så der er behov for nye byudviklingsmuligheder i tilknytning til eksisterende og nye trafikanlæg.

Kommunens administration mener derfor, at selve håndfladen i Fingerplanen skal gøres større, ligesom fingrene skal forlænges, så de strækker sig ud over Sjælland mod Rødby, Korsør, Kalundborg, Sjællands Odde og Helsingør.

De grønne kiler skal bevares som fredelige, rekreative områder. Derfor skal støj fra motorveje og jernbaner afskærmes – for eksempel med overdækninger, der kan bruges til byudvikling eller grønne forbindelser.

Transportkorridoren skal ifølge Vallensbæk Kommune opdateres, så den afspejler det faktiske arealforbrug til store infrastrukturanlæg. Samtidig skal der satses på el-busser og byudvikling nær stationer og motorvejsramper for at mindske pendling i biler.

Endeligt er der er ifølge kommunen behov for flere tværgående forbindelser, især en ny Ring 5-motorvej, der kan aflaste de eksisterende motorveje.

Det sidste møder ikke opbakning fra administrationen i Egedal Kommune, som foreslår at aflyse både Ring 5 og transportkorridoren.

I Egedal Kommunes administration ønsker man i stedet mere fokus på sammenhængen mellem grønne kiler, klimatilpasning og den grønne omstilling.

Desuden peger kommunen på behovet for arealer til datacentre, og udtrykker støtte til et nyt vandressourcecenter i Frederikssund. Egedal Kommune ønsker desuden at udlægge nye erhvervsområder ved Værebro og Ledøje samt ændre den grønne kile syd for Skebjergvej.

Solceller i transportkorridoren og vindmøller i de grønne kiler

Administrationen foreslår, at Høje-Taastrup Kommune overordnet melder ind, at man ønsker at styrke mulighed for en bæredygtig udvikling i hovedstadskommunerne. Derudover er der en række lokale ønsker til justeringer, hvor fingerplanen hindrer en nødvendig eller ønsket udvikling.

Kommunens administration har dog ønsker til en række justeringer. Der er blandt andet et ønske om mulighed for tidsbegrænset opsætning af solceller på terræn i transportkorridoren samt mulighed for opstilling af enkeltstående vindmøller i de grønne kiler.

Vestegnskommunens administration vil gerne have udtaget et mindre areal fra transportkorridoren i erhvervsområdet ved transportcenteret. Arealet nord for Sydvejen samt den vestlige del af erhvervsområdet forhindrer arealudvikling.

Desuden har kommunen et ønske om at få udtaget et areal ved Baldersbuen i Hedehusene, der er forbeholdt til transport- og distributionserhverv, så det kan bruges til andre erhvervsformål.

Endeligt vil administrationen i Høje-Taastrup Kommune justere linjeføringen for Ring 5, så den løber udenom landsbyen Sengeløse.

Justering af stationsnærhedsprincippet

Stationsnærhedsprincippet indebærer groft sagt, at der skal bygges tættest mest intensivt tæt på S-togs-, metro- og øvrige togstationer samt kommende letbane- eller BRT-stop.

Særligt byfunktioner med mange brugere – eksempelvis store kontorbygninger på over 1.500 kvadratmeter, rådhuse og hoteller – skal placeres tæt på de kollektive trafikknudepunkter.

Furesø Kommune mener, at stationsnærhedsprincippet trænger til en revision, fordi moderne produktionsvirksomheder ofte kombinerer kontor, udvikling og produktion og derfor har svært ved at finde egnede placeringer inden for de nuværende regler.

Kommunen foreslår, at moderne produktionsvirksomheder med tilknyttede kontorarealer skal kunne placeres uden for stationsnære områder, især i tilknytning til eksisterende erhvervsområder som Farum Erhvervspark.

Samtidig bakker kommunen op om de grønne kilers formål om at begrænse byudvikling og bevare landskabelige træk.

Kommunen har dog ønsker at udvikle to konkrete områder i den ydre grønne kile. Det gælder et område ved Ryethøjvej 1, hvor man vil omdanne Hareskov-Værløse Andelsboligforenings 53 ungdomsboliger til et alment bofællesskab. Ved et område ved Farum By vil man desuden etablere boldbaner og parkering.

Derudover foreslås det, at de grønne kiler i højere grad kan anvendes rekreativt til for eksempel nyttehaver.

By- og landdistriktsministeren forventer at præsentere en revideret Fingerplan i 2026. Den oprindelige Fingerplan er fra 1947, og den blev senest revideret i 2019.

Planen gælder for i alt 34 kommuner. Den omfatter alle kommuner i Region Hovedstaden – med undtagelse af Bornholms Regionskommune – og seks kommuner i den nuværende Region Sjælland: Greve, Køge, Lejre, Roskilde, Solrød og Stevns kommuner.

Tilsammen har de 34 kommuner knap 2,2 millioner indbyggere. Hele 37 procent af landets samlede befolkning bor i hovedstadsområdet, der vokser hurtigere end resten af landet, og som i 2050 forventes at have cirka 150.000 flere indbyggere.

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling