Kommuner vil bygge krigsskibe på Femern-fabrik

Tre kommuner foreslår, at der skal bygges krigsskibe i Rødbyhavn, hvor store fabriks- og havnefaciliteter er klar til brug om få år.

Regeringen vil styrke Forsvaret, og Søværnet skal i første omgange have 26 nye skibe. På længere sigt endnu flere.

Der er endnu ikke taget stilling til, hvor skibene skal bygges, men de tre kommuner Lolland, Guldborgsund og Vordingborg har et klart bud: Kig mod Rødbyhavn.

– Vi har i Rødbyhavn en gigantisk arbejdshavn og en af verdens største produktionsfaciliteter, der alligevel skal bruges til nye formål, når Femernbyggeriet om få år er i mål, udtaler Lolland Kommunes borgmester Holger Schou Rasmussen (S).

Han peger på, at Rødbyhavn har en god strategisk beliggenhed med ti minutter til Tyskland og Centraleuropa lige om hjørnet. Desuden vil der være gode muligheder for at udvide eller bygge om, alt efter hvad der er behov for.

Han understreger, at der i forvejen er et tæt og stærkt samarbejde på tværs af Danmark og Tyskland i den kommende Femernregion.

Der er bred opbakning blandt nabokommunerne. Guldborgsunds borgmester Simon Hansen (S) mener, at en flådeproduktion vil få positiv betydning for hele Sydsjælland og Lolland-Falster.

– Der er store investeringer i spil. Og med Rødbyhavn som centrum for en ny flådeproduktion vil vi få et vækstlokomotiv, der kan sikre hele vores region et vigtigt løft, udtaler Simon Hansen.

– Det handler ikke kun om ekstra arbejdspladser, nye virksomheder og en sund erhvervsudvikling, men også om uddannelse, bosætning, netværk, samarbejde, konkurrenceevne og innovationskraft. Et potentiale, vi skal stå sammen om at udvikle i fællesskab.

Regeringen, Danmarksdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre har indgået en delaftale under forsvarsforliget 2024-2033, der skal styrke den danske flåde både på den korte og på den længere bane.

Aftalen skal ses i lyset af, at “Forsvarets Efterretningstjeneste vurderer, at Rusland sandsynligvis vil være mere villig til at bruge militær magt i en regional krig mod et eller flere europæiske NATO-lande, hvis Rusland opfatter NATO som militært svækket eller politisk splittet”.

Efterretningstjenesten vurderer, at Rusland i løbet af cirka seks måneder vil være i stand til at udkæmpe en lokal krig i et land, der grænser op til Rusland, og i løbet af cirka to år vil Rusland udgøre en troværdig trussel mod enkelte eller flere NATO-lande og dermed være klar til en regional krig mod flere lande i Østersøregionen.

Endeligt vil Rusland i løbet af cirka fem år kan være klar til en storskalakrig på det europæiske kontinent, lyder det fra Forsvarets Efterretningstjeneste.

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling