Konkurrenter samarbejder om kæmpe projekt på Aalborg Havn

På Østhavnen i Aalborg er etableringen af et 110.000 kvadratmeter stort areal for Bladt Industries i fuld gang. Anlæggelsen af det enorme område sker i et særligt samarbejde mellem Port of Aalborg, MT Højgaard, Aarsleff, Arkil, Cowi, Niras og Bravida.

Port of Aalborg huser flere markante aktører inden for vindindustrien, og siden foråret har havnen været i gang med etableringen af et omfattende areal til Bladt Industries.

Nu er dele af det 110.000 kvadratmeter store område klar til at facilitere et nyt kæmpeprojekt for producenten af stålkonstruktioner til vind- og offshore-industrien. Det skriver havnen i en pressemeddelelse.

–  Vi er meget glade for projektet. Den markante udvidelse betyder, at vi kan samle alle vores aktiviteter til vores fremtidige transformerstationsprojekter på én lokation, mens vi samtidig garderer os til at kunne akkommodere lignende opgaver i fremtiden, fortæller vice president operations management office hos Bladt Industries, Søren Schlott Mikkelsen.

For Bladt Industries har det været afgørende at kunne tage området i brug så hurtigt som muligt. Derfor er anlægsarbejdet delt op i tre større entrepriser.

Port of Aalborg er bygherre, mens MT Højgaard, Aarsleff, Arkil, COWI, Niras og Bravida alle er en del af projektet.

– Tid har været en kritisk faktor her. Parterne har sat en ære i at koordinere på tværs af entrepriserne, siden vi gik i jorden i juni. Det har resulteret i, at arealet løbende er blevet taget i brug og står fuldtudviklet allerede i begyndelse af det nye år takket være en dedikeret indsats af projektets aktører, siger Mikkel Kalmo Guldhammer, Senior Technology Consultant hos Port of Aalborg.

Konkurrenter samarbejder om kæmpe projekt på Aalborg havn. Foto: PR.
Konkurrenter samarbejder om kæmpe projekt på Aalborg havn. Foto: PR.

MT Højgaard står i spidsen for anlæggelsen af et 60.000 kvadratmeter stort produktionssite og et loadout-areal nær kajen.

– Vores arbejde kræver meget koordinering og involverer alt fra etablering af fundamenter, trækrør, trykluft og elinstallationer til afvanding og forstærkelse af kajarealet. Derfor er det værdifuldt at kunne sparre med projektets parter, så vi i fællesskab kan løse udfordringer og spare en masse tid sammenlignet med almindelige entrepriser, forklarer projektchef hos MT Højgaard, Dan Harborg Loch.

– Vi har haft stor succes med modellen tidligere – blandt andet i forbindelse med en stor kajudvidelse i Østhavnen. Den store fordel er, at vi i fællesskab med bygherre og entreprenør hurtigt kan finde balancen mellem tid, økonomi og kvalitet. For vores vedkommende gør det, at vi kan fremskynde en lang række processer, fordi parterne har været indstillet på fremgangsmåden fra start, fortæller Associate Project Director hos COWI, Casper Holmgaard.

– Hver gang vi indgår i sådan et projekt, drager vi en masse erfaringer, som er med til at hæve barren for, hvad vi kan opnå i lignede projekter i fremtiden, slutter han.

Fakta om anlægsprojektet

  • Omfang: 110.00 kvadratmeter, herunder 60.000 kvadratmeter produktionssite og 50.000 kvadratmeter opbevaringsareal, samt etablering af 30 bred vej mellem arealet og kajen
  • Tidsplan: Fuldt etableret i 2024
  • Bygherre: Port of Aalborg
  • Hovedentreprenører: MT Højgaard, Aarsleff og Arkil
  • El/installationer: Bravida
  • Rådgivere: Cowi og Niras
  • Kunde: Bladt Industries

Kilde: Port of Aalborg.