Byggeriet af Sundby Skole genstartes. Foto: Guldborgsund Kommune.
Byggeriet af Sundby Skole genstartes. Foto: Guldborgsund Kommune.
AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

Den svanemærkede skole i Sundby tæt ved Nykøbing Falster bliver bygget færdig. Det står samtidig klart, at der bliver ikke ændret i materialevalg, arkitektur eller svanemærket.

Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra Guldborgsund Kommune.

Politikerne i Børn og Skoleudvalget vil afsætte en tillægsbevilling på 160 millioner til byggeriet, så skolen kan bygges færdig hurtigst muligt.

Tillægsbevillingen finansieres  ved at udvide den leasingaftale, der allerede er på skolebyggeriet. Det vil sige, at man deponerer de 160 millioner kroner, som så frigives igen over de kommende 25 år.

Læs også: Prisvindende og konkursramt skolebyggeri gøres færdigt

– Jeg er selvfølgelig glad for, at vi efter et meget langt tilløb endelig kan komme i gang med at bygge skolen færdig, udtaler formand for Børn og Skoleudvalget i Guldborgsund Kommune, Martin Lohse fra Guldborgsundlisten.

Byggeriet blev i midten af 2019 udbudt i en arkitektkonkurrence med en anlægsramme på 143 millioner kroner. I december 2022 gik totalentreprenøren Bo-Hus konkurs, og siden har byggeriet stået stille.

Guldborgsund Kommune har afsøgt flere muligheder for at få bygget skolen færdig. Det juridiske efterslæb og de byggetekniske fejl og mangler, som løbende er blevet konstateret, har betydet, at der i maj sidste år blev indgået en aftale med en ekstern totalrådgiver.

Den eksterne totalrådgiver har ligeledes skabt sig et grundigt overblik over alle uløste opgaver for at sikre et præcist og detaljeret udbudsmateriale. Færdiggørelsen af skolen blev sendt ud i tre storentreprise-udbud i begyndelsen af det nye år.

Færdiggørelsen løber op i 173 millioner kroner, hvoraf de 13 millioner kroner kommer fra restbudgettet fra oprindelig anlægssum. De er rådgiverudgifter for 13 millioner kroner, entreprenørudgifter for godt 120 millioner kroner og bygherreomkostninger for knap 40 millioner kroner.

Med tillægsbevillingen fra Børn og Skoleudvalget forventer Guldborgsund Kommune at kunne indgå kontrakter med tre lokale virksomheder: Idebyg, Rask EL og MSE har vundet storentreprise-udbuddene, fordi virksomhederne har leveret de økonomisk mest fordelagtige tilbud.

Planen er, at håndværkerne indtager byggepladsen i marts 2025 og er færdige med byggeriet i marts 2026. Herefter vil der være tid til indflytning, så skolen kan tages i brug til skolestart i august 2026.

Læs også: Svanemærket strammer kravene til renoveringer

Den eksterne totalrådgiver vurderer, at behovet for en tillægsbevilling primært skyldes, at den tidligere totalentreprenør har lavet en urealistisk beregning af byggeriets reelle omkostninger i forbindelse med det oprindelige tilbud, der blev givet i udbudsrunden i 2020. Ifølge den eksterne totalrådgiver var tilbuddet 67 millioner kroner for lavt.

Herudover viser Guldborgsund Kommunes egne beregninger, at der har været store udgifter til udbedring af byggetekniske fejl og mangler udført af tidligere totalentreprenør (40 millioner kroner), udgifter i forbindelse med konkursen (24 millioner kroner) samt udgifter til forlænget drift af bygningen (15 millioner kroner).

Sagen skal også på Økonomiudvalgets møde den 3. marts og herefter i byrådet den 13. marts, før tillægsbevillingen er endeligt godkendt.  

De skal bygge skolen færdig

Det nye hold, der skal bygge den svanemærkede skole færdig, består af:

Tre storentreprenører: Idebyg, Rask EL og MSE.

Totalrådgiverholdet: ABC – Rådgivende Ingeniører, H+ Arkitekter og Kragh Berglund Landskabsarkitekter.

Bygherrerådgiver: Rambøll.

Kilde: Guldborgsund Kommune.

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling