Krig i Ukraine og rentestigninger preller af på boligmarkedet

Ifølge en af landets største ejendomsmæglerkæder vil boligmarkedet fortsætte i 2022 med mange handler, og priserne vil ikke falde trods inflationen.

Trods den russiske invasion af Ukraine og de stigende renter, skifter boliger i Danmark fortsat ejer med stor regelmæssighed og intensitet. Ifølge Estates barometer er hverken købere eller sælgere i markedetlige nu ikke synderligt påvirkede af krig eller stigende renter. Det skriver ejendomsmæglerkæden i en pressemeddelelse.

– Vi er selvfølgelig ikke på niveau med 2021, som historisk er det vildeste år, vi har oplevet på det danske boligmarked, men vi er stadig på et niveau, som vi for kun få år tilbage ikke ville tøve med at kalde højt, siger kædens presseansvarlige, Thomas Hovgaard.

Ifølge Estate forventer et flertal af landets ejendomsmæglere og økonomer, at boligmarkedet vil blive påvirket af både stigende renter og inflation i 2022, hvilket vil føre til både faldende priser og færre handler. Hos Estate har man et mere optimistisk syn på fremtiden.

– De fleste husker nok starten af corona, hvor mange havde travlt med at tale boligmarkedet ned. Umiddelbart virkede det logisk, at markedet ville reagere på en pandemi, men det gik helt modsat forventningerne. Den nuværende situation er sammenlignet med Corona i langt højere grad en økonomisk krise, især på grund af den stigende inflation, og det er klart, at stigende energi -og varepriser kan få betydning for købekraften, som kan sætte sig i boligpriserne, men med boligpriserne har vi fra corona lært, at de ført og fremmest påvirkes af udbud og efterspørgsel, siger Thomas Hovgaard.

Han mener, at man skal kigge på adfærd og nationale forhold, før man kigger på renter og prisudviklingen i samfundet. Den enkelte boligkøber kigger i første omgang på, om de kan sidde i den bolig, de overvejer at købe.

– Så længe der er høj beskæftigelse, og lige nu er der akut brug for arbejdskraft, og så længe danskerne har behov for at skifte bolig af naturlige grunde som familieforøgelse, skilsmisse, alderdom med mere, så længe vil boligmarkedet også holde kadencen. Vi skal huske på, at boligudbuddet stadig er ret lavt, og med mindre ledigheden stiger eller folk ikke bliver skilt eller får børn, tror vi med erfaringerne fra nedlukningerne ikke, at boligmarkedet vil blive synderligt påvirket af de aktuelle konjunkturer, sådan som vi oplever det nuværende marked, siger Thomas Hovgaard.

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling