CLT er i dag en standard i store dele af den vestlige verden – fra Australien til Europa og USA. Og selv om Danmark på den grønne dagsorden normalt befinder sig i front, så har gennembruddet for det CO2-venlige konstruktionsmateriale ladet vente på sig i Danmark. Men nu er det her, skriver CLT Denmark i en pressemeddelelse.
– Det har været nødvendig at sætte ord på træets positive klimaegenskaber overfor en tøvende dansk byggesektor, som længe har holdt fast i de klimatunge konstruktionsmaterialer, siger fortæller direktør Per Thomas Dahl, CLT Denmark.
Etableringen af CLT Denmark har kørt af to spor: For det første at udbrede kendskabet til træhusbyggeri og øge kendskabet til træets egenskaber generelt og i forhold til klimaet. Dernæst har det handlet om at overbevise byggesektoren om de fordele, der er i byggeprocessen ved at anvende CLT-elementer, der kan håndteres nemt, hurtigt og med meget stor præcision.
I dag har Per Thomas Dahl og CLT Denmark opnået det dobbelte gennembrud. Det forventes inden længe, at CLT bliver en standard på det danske marked.
– Krydslamineret massivtræ af granlameller lagt fingersamlet i tvær- og længdegående retning betyder stor styrke og høj lastkapacitet og dimensional stabilitet. Det er der nu skabt bred forståelse af i byggesektoren, som også anerkender CLTs klimaegenskaber og kan se fordelene på byggepladserne i forhold til en lean og effektiv byggeproces, forklarer Per Thomas Dahl.
Hurtigt dansk gennembrud
CLT Denmark leverer det østrigske topklasseprodukt KLH, som er en garanti for massivtræ produceret af certificeret træ, tørret til en træfugtighed på 12 procent. Med det som grundlag kan elementernes tykkelse og antallet af anvendte lag varieres i forhold til de specifikke krav strukturelt og brandbeskyttelsesmæssigt, som kræves til opgaven.
– Elementerne til de danske projekter er tilskåret med avancerede CNC-styrede maskiner og overfladebehandlet efter krav fra projektmateriale. Det giver et konstruktionsmateriale, der leveres med tolerancer på kun 1-2 millimeter. Mere præcist bliver det ikke noget sted i byggeriet, fortæller Per Thomas Dahl og tilføjer, at elementerne leveres direkte til byggepladsen, hvor de straks monteres af uddannet personale enten fra CLT Denmark eller valgte entreprenører.
Selvom det har krævet tålmodighed, så medgiver CLT Denmark, at det trods alt er gået hurtigt.
– Vi fik således det klap på skuldrene af vores østrigske leverandør, at Danmark er en af de hurtigste penetreringer af et nyt marked, som KLH har set. Og det er trods alt en producent, der har leveret til næsten 40.000 projekter over hele verden, pointerer Per Thomas Dahl, som her og nu fortsat jagter kvalificeret CLT-parat personale for at følge med efterspørgslen.