Kun 21 murervirksomheder har autorisation til asbest

Alt for få murerfirmaer har den nødvendige autorisation til at arbejde med asbest, lyder det fra Dansk Håndværk, der står bag gratis webinar.

I alt har 750 firmaer i Danmark den nødvendige autorisation til at arbejde med asbest. Heraf er der blot 21 murervirksomheder, og det er alt for få, lyder det i en pressemeddelelse fra Dansk Håndværk.

Brancheorganisationen forsøger derfor at få flere murere til at få øjnene op for både risiko og forretningsmuligheder.

Hvis der er mistanke om asbest i et byggeri, må kun autoriserede firmaer håndtere det.

– Når der kun er 21 certificerede murervirksomheder, betyder det, at man kan komme til at vente længe, hvis man pludseligt skal have hjælp fra en kollega med autorisation, udtaler konsulent i Dansk Håndværk, Mads Okking.

– Resultatet er, at virksomheder afskærer sig fra at byde på en række opgaver, samtidigt med at eventuel ventetid kan forsinke byggeopgaver hos dem selv og andre.

Webinar med fokus på murerfaget

For at gøre noget ved problemet afholder Dansk Håndværk et gratis webinar den 6. maj. Her forklarer Rex Andersen fra Byggeriets Kvalitetskontrol, hvordan man bliver autoriseret – og hvorfor det ikke er så besværligt, som mange tror.

Mange tror, at asbest kun findes i tagplader. Men ifølge Rex Andersen er det især relevant for murere:

– Man støder på asbest i et utal af byggematerialer. For eksempel regner man med, at der er asbest i fliseklæben i cirka hvert fjerde vådrum, der er bygget eller renoveret før 1990, udtaler Rex Andersen.

– Det kan også findes i slidlag på betongulve, terrazzogulve, maling, puds, fuger samt teknisk isolering i rør, kedler og tanke – for blot at nævne nogle af de materialer, der er relevante for murerområdet. Reglerne siger, at inden man går i gang med en opgave, har man pligt til at undersøge, om der er er asbestforekomst i de materialer, man skal arbejde med, hvis der er den mindste mistanke om asbestforekomst.

Allerede to dage efter webinaret blev annonceret, havde 11 virksomheder meldt sig til. Det er et positivt tegn, men ikke nok, mener Dansk Håndværk.

Webinaret er gratis og åbent for alle interesserede murervirksomheder. Læs mere på Dansk Håndværks hjemmeside.

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling