Lige inden jul vedtog en enig kommunalbestyrelse i Hedensted Kommune at sende lokalplanen for Juelsmindes havneområde i høring, oplyser kommunen i en pressemeddelelese.
Forslaget har vakt stor debat og interesse. Ikke mindst på baggrund af nogle visualiseringer af havneområdet, som kan virke voldsomme.
Kommunens borgmester Ole Vind (V) hilser dog debatten velkommen:
– Juelsminde rummer en række særlige kvaliteter, men også et potentiale for at blive en endnu mere spændende og attraktiv by at bo i og besøge. Jeg tror på, at vi kan bibeholde Juelsmindes særlige charme og kendetegn, samtidig med at byen udvikler sig. Det skal vi finde en fælles vej i, og derfor er jeg glad for at så mange mennesker og lokale frivillige engagerer sig i arbejdet og i debatten om, hvordan Juelsminde skal udvikle sig fremover.
Projektet bygger på et partnerskab mellem Hedensted Kommune og Juelsminde Havn & Marina, der ejer grunde på og omkring havnen.
– Vi arbejder for, at Juelsminde bliver en endnu mere fantastisk by fremover, men med respekt for og afsæt i byens DNA og særlige miljø på havnen. Derfor er det vigtigt, at vi får en samlet og god plan for, hvordan havnen skal udvikle sig, som forener både offentlige og private investeringer på en måde, som hænger sammen, og som samlet set giver et løft til vores by, udtaler ormand for Juelsminde Havn & Marina, Jonas Nonbo.
Om lokalplanen og høringen
- Det er muligt at afgive høringssvar til lokalplanen frem til 11. marts. Lokalplanen kan findes her. Samtidig sendes et kommuneplantillæg for området i høring. Kommuneplantillæget kan findes her.
- I forslaget til lokalplan gives der som udgangspunkt mulighed for byggeri i ti byggefelter, hvor der etableres bygninger i 7-16 meters højde – op til fire etager. Det kan være til for eksempel lejligheder, ferielejligheder, butikker, restauranter eller andre kulturelle tiltag, som turister og lokale kan samles om.
- Visualiseringernes ”kasser” i lokalplanen viser udelukkende det mulighedsrum, som det foreslås, at der kan bygges inden for. Og det med en række begrænsninger, både i selve lokalplanen (i form af for eksempel højde og bebyggelsesprocenter) og som Bedømmelsesudvalget ligger til grund for deres beslutninger (at nye bygninger passer ind med videre).
- Eventuelle nye byggerier på havnen skal have sadeltag, som mange af de øvrige bygninger på havnen også har i dag.
- Forslaget til lokalplanen tager afsæt i en udviklingsplan, som er blevet til et bredt samarbejde med borgere, erhvervsliv og foreninger i Juelsminde – og som i de kommende år udmøntes.
- Formålet med udviklingsplanen er at styrke Juelsminde og gøre byen mere attraktiv for både eksisterende og nye borgere og virksomheder, men også for turister, så sæsonen i Juelsminde forlænges, og der i højere grad er aktivitet, byliv og handel hele året rundt.
- Udviklingsplanen indebærer – udover lokalplanen for havneområdet – at der investeres knap 48 millioner kroner i etablering af et nyt havnetorv og i en større sammenhæng mellem Storstranden, havneområdet og midtbyen samt arealer, der indbyder til ophold og aktiviteter. Det kan for eksempel ske med ensartet belægning, beplantning, inventar i byrummet samt muligheder for ophold mv. I øjeblikket arbejder fire hold af entreprenører, arkitekter og rådgivere med forslag til, hvordan det konkret kan gøres. Udviklingsplanen er finansieret af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse (herunder midler fra EU’s Regionalfond) og Hedensted Kommune.
- Udover lokalplanen for havneområdet og udviklingsplanen for Juelsminde er også et tredje projekt i gang. Det er kyst- og højvandssikringen af Juelsminde, som skal sikre byen mod stormfloder og oversvømmelser i fremtiden.
- De tre projekter koordineres løbende, så de forskellige løsninger og tiltag, der arbejdes med, tænkes sammen, så de kan supplere hinanden. Det kan for eksempel være ved, at højvandssikringer også kan bruges til rekreative formål, for eksempel udsigtspunkter eller mulighed for ophold.
Kilde: Hedensted Kommune.