Lovændring giver øget efterspørgsel på løsninger til forsegling af asbestfibre

TWO Teknik er klar med ny løsning, der skal imødekomme øget efterspørgsel på forsegling som følge af nye krav til nedrivning af asbestholdigt materiale.

Folketinget vedtog i foråret en ændring af arbejdsmiljøloven, så det fra den 1. juli kun har været autoriserede virksomheder, der har måttet nedrive asbestholdigt materiale.

Kravet om autorisation kommer til at gælde endeligt fra den 1. januar 2025.

Det har allerede givet en øget efterspørgsel på forsegling lyder det i en pressemeddelelse fra TWO Teknik, som derfor har lanceret produktet SPS Fiberforsegler.

De negative effekter af arbejdet med asbest fik Brian Andersen, miljørådgiver/seniorspecialist hos det rådgivende ingeniørfirma DJ Miljø & Geoteknik, til at efterspørge en holdbar forsegler.

Efter mange år som nedriver og efterfølgende rådgiver kender han branchen godt. Derfor tog han fat i Tim Warner, indehaver af TWO Teknik, som er bedst kendt for løsninger til PCB-forsegling.

Læs også: Dansk Håndværk: Arbejdstilsynet har pludseligt skærpet reglerne om arbejde med asbest

– Vi bad Tim om at udvikle en permanent løsning, da markedet for asbestforsegling var som det vilde vesten. Man har brugt maling eller det kemiske produkt vandglas, men intet har virket i længere tid, og der går råd i træværk, da det ikke er diffusionsåbent, fortæller Brian Andersen.

Den forespørgsel blev startskuddet til udviklingen af den nye SPS Fiberforsegler til asbest, der byggede videre på TWO Tekniks erfaring med forsegling af skadelige byggematerialer siden 2007.

Med lanceringen af den nye SPS Fiberforsegler får markedet nu en efterspurgt og effektiv løsning til at slippe for de kræftfremkaldende asbestfibre. Foto: PR.
Med lanceringen af den nye SPS Fiberforsegler får markedet nu en efterspurgt og effektiv løsning til at slippe for de kræftfremkaldende asbestfibre. Foto: PR.

– Ud over den ekstra sikkerhed gennem permanent forsegling af asbestfibrene er SPS Fiberforsegleren også let at bruge, da den hæfter på alle overflader, siger Tim Warner.

– Hertil er det den eneste løsning på markedet, der forsegler asbesten permanent til overfladen.

Den begejstring deler han med Brian Andersen, der påpeger, at den nye SPS Fiberforsegler løser et helt centralt problem for nedrivningsfirmaer:

– Ud over at være diffusionsåben sikrer den, at ingen håndværkere behøver at blive unødigt eksponeret for asbest. Den er også nem at arbejde med, og vi slipper for ventetid, fordi den hærder hurtigt. Det er den løsning, vi anbefaler til alle, når det kommer til sikkerhed og forsegling af asbestfibre.

Fiberforsegleren består test

For at sikre virkningen af SPS Fiberforsegleren har TWO Teknik fået produktet testet hos den uvildige rådgivningsvirksomhed Force Technology.

Læs også: Stark vil ruste håndværkere til nye krav ved nedrivning af asbestholdigt materiale

– Vi har testet asbestforsegleren på forskellige materialer. Efter hærdningen har vi lavet forsøg med tape, der bliver sat på og trukket af. Så har vi sendt tapen til et laboratorium sammen med tape uden forsegler som en blindtest, forklarer Leif Rasmussen, specialist hos Force Technology.

– Uden forsegleren fandt vi asbest. Men med forsegleren var der ingen asbest, så produktet virker helt efter hensigten, når det bliver anvendt som foreskrevet. Det er for eksempel vigtigt at sprøjte nok på, så overfladen er våd lige efter, man har sprøjtet, siger Leif Rasmussen.