Måske kan Njals Tårn snart bygges færdigt

Forvaltningen i Københavns Kommune bliver præsenteret for en rapport, der vil give overblik over, om Njals Tårn snart kan færdigbygges.

Byggeriet af det et 86 meter høje Njals Tårn på Islands Brygge i København gik i stå i september 2020, hvor Københavns Kommunen sendte en standsningsmeddelelse til Bach Gruppen på grund af problemer med betonen på bundpladen på det 23 etager høje boligtårn.

Ifølge TV 2 Kosmopol er der inden længe udsigt til, at fremtiden for højhusprojektet kommer på plads.

En rapport med kvalitetssikrede prøveresultater, der skal give det fulde billede af bygningens tilstand, skal nu gennemgås af en ekstern rådgiver, hvorefter den bliver sendt til Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune, skriver TV 2 Kosmopol.

Medlem af Teknik- og Miljøudvalget i Københavns Kommune, Niels E. Bjerrum (S), ser frem til at få en afklaring.

– Det er rart, at det ser ud som om, at man er ret grundig i undersøgelserne med at finde ud af, hvad der skal til for at stabilisere det her tårn, siger Niels E. Bjerrum til TV2 Kosmopol.

Når forvaltningen modtager den endelige rapport, vil forvaltningen tage stilling den videre proces. Hvis den endelige rapport viser, at bygningen skal forstærkes, skal Bach Gruppen ansøge tilladelse til det, fordi det allerede gennemførte arbejde ikke vil være i overensstemmelse med det allerede tilladte, oplyses det i et notat fra Københavns Kommune.

Bach Gruppen vil hurtigt kunne indsende en ansøgning om en tillægskonstruktionstilladelse, og forvaltningen vil hurtigt kunne behandle ansøgningen, da beregningsgrundlaget og beregningsmetoder vil indgå i den endelige rapport.

Sagen vil blive sendt til politisk behandling i Teknik- og Miljøudvalget, hvis der skulle opstå behov for at udstede nye tilladelser til byggesagen Njals Tårn.

Byggeriet af højhuset blev standset, fordi en whistleblower havde skrevet til Københavns Kommune, at det meste af bundpladen under højhuset var støbt ved brug af byggeaffald, og at den var blandet på et ikke-certificeret værk, og at den var svag, ustabil og præget af store revner.

En rapport fra Cowi afslørede, at styrken flere steder var under 15 megapascal, hvilket var langt fra kravene om 35 megapascal, som var anført i byggetilladelsen.

Københavns Kommune meldte efterfølgende Bach Gruppen til politiet, men politiet valgte i januar 2022 ikke at rejse tiltale mod selskaber BG koncernen.

I begyndelsen af 2017 indgik Heimstaden aftale med Bach Gruppen om køb af to karréejendomme samt det 86 meter høje Njals Tårn med i alt 265 boliger og 2.500 kvadratmeter erhverv for samlet 1,2 milliarder kroner. I foråret blev købet af Njals Tårn dog annulleret.

Teknik- og Miljøudvalget godkendte i februar 2021, at forvaltningen udstedte tillægskonstruktionstilladelse til at bygge aflastningsfundament til betonbundpladen, samt til aktiviteter i forbindelse med prøvetagningsprogrammet, hvor styrken af søjlerne er blevet testet.

Bach Gruppen har oplyst, at de er færdige med at forstærke fundamentet, og forvaltningen har sammen med forvaltningens eksterne rådgivere besigtiget det udførte arbejde, der har forstærket bygningen.

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling