Mægler: Boligmarkedet er kommet op i gear igen

Der er igen kommet godt gang i det danske boligmarked, hvor både boligsalget og boligpriserne nu har været stigende flere måneder i træk.

Nye tal fra Boligsiden viser, at der i juni måned blev solgt 7.704 boliger. Dermed er boligsalget nu steget for tredje måned i træk. Udviklingen gør sig gældende for både huse, ejerlejligheder og sommerhuse.

Fra maj til juni steg hussalget således med 3,1 procent. Det er samtidig 4,3 procent højere end det gennemsnitlige salg for juni i årene 2015-2019, det vil sige inden corona, hvor boligsalget boomede. Den positive udvikling sætter også sit præg på ejerlejlighedsmarkedet. Her er boligsalget steget med 4,4 procent den seneste måned.

Størst har fremgangen imidlertid været på sommerhusmarkedet. Her steg salget med hele 12 procent fra maj til juni. Det er samtidig 9,2 procent højere end det gennemsnitlige salg for juni i årene 2015-2019. Udviklingen kan dermed ikke alene tilskrives almindelige sæsonudsving.

– Oven på nogle vilde og højst usædvanlige år, er der flere indikatorer på, at boligmarkedet nu er ved at finde tilbage i sin vante gænge. Boligsalget i juni ligger for eksempel blot 2,7 procent under det gennemsnitlige niveau for juni i årene 2015-2019, siger Peter J. Mattsen, der er administrerende direktør i Nykredit Mægler, som er hovedkontor for Nybolig.

Stigningen i boligsalget sker samtidig med en positiv prisudvikling på boliger. Således har boligpriserne været stigende de seneste fire måneder i træk. Også her er udviklingen slået bredt igennem, og omfatter både huse, lejligheder og sommerhuse.

LÆS OGSÅ: SALGSTAL FOR JUNI ER GOD NYHED FOR BOLIGMARKEDET

– De markant prisfald, vi var vidne til fra sidste sommer og otte måneder frem, bliver lige så stille indhentet. Prisniveauet for sommerhuse ligger endda allerede meget tæt på sidste års niveau. Alt i alt ser jeg derfor rigtig god grund til at være både positiv og optimistisk, siger Peter J. Mattsen.

Mens den gennemsnitlig salgspris for ejerlejligheder er steget med 1,0 procent fra maj til juni, er salgsprisen for huse og sommerhuse steget med henholdsvis 0,5 og 0,6 procent den seneste måned.

– Det kan ikke udelukkes, at den stigende handelsaktivitet og prisudvikling, vi ser i øjeblikket, også skal ses i lyset af, at flere ønsker at få del i den skatterabat, man som boligkøber opnår ved at købe bolig inden årsskiftet, siger Peter J. Mattsen med henvisning til det nye boligskattesystem, der træder i kraft 1. januar næste år.

– Meget tyder heldigvis på, at optimismen også helt generelt er tilbage. Også selvom der med de kommende boligskatter, renteudviklingen og de nye ejendomsvurderinger lige nu er flere ubekendte, som gør det svært at spå om prisudviklingen på kort sigt. Er ens tidshorisont længere end et par år, har det dog historisk vist sig at være en vældig god investering at købe bolig. Og lige nu er næppe en undtagelse, siger Peter J. Mattsen.