AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

Vi tager ikke kun i sommerhus for at opleve naturen og få sand mellem tæerne. Trangen til plads har de senere år også vist sig at spille en betydelig rolle, viser tal fra Danmarks Statistik, som Estate har analyseret.

I 2013 havde en person i gennemsnit nemlig 51,4 kvadratmeter at gøre godt med, mens man her i 2023 har 54,7 kvadratmeter at boltre sig på. Det er en stigning på 3,3 kvadratmeter eller 6,4 procent, skriver ejendomsmæglerkæden i en pressemeddelelse.

Ifølge Estate drives udviklingen af især to forhold.

– Som samfund er vi blevet en del rigere det seneste årti, og det viser sig tydeligt i vores krav til blandt andet plads i boligen. Og ikke mindst vores muligheder for at efterkomme kravene, når vi bygger nyt, siger Thomas Hovgaard, der presseansvarlig i Estate.

Derudover er der en generel, men stærk udvikling henimod flere husstande med enten en eller få personer.

– Vi har ikke tidligere været så mange, der bor for os selv som nu. Og den tendens afspejler sig også i sommerlandet, hvor det ikke er usædvanligt, at man har sit eget sommerhus, som man kun selv bruger. Den stigende grad af individualistisk husstandsførelse har altså også fundet vej til klitterne, siger Thomas Hovgaard.

Selvom sommerhuse som udgangspunkt er tiltænkt rekreative formål som ferie, har man i gennemsnit mere plads i sit sommerhus end i sin helårsbolig, viser statistikken. I lejligheder har man for eksempel 45,6 kvadratmeter per person, mens man i rækkehuse har 50,4 kvadratmeter. Kun personer i parcelhuse kan bryste sig at have mere plads til dem selv i deres bolig. Nemlig 59,8 kvadratmeter.

– Det er faktisk lidt ejendommeligt, at vi har mere plads i vores fritidshuse end i vores helårsboliger, hvor vi per definition tilbringer mest tid. Men bag statistikken findes også det forhold, at mange helårsboliger ligger i dyre områder omkring de store byer, hvilket naturligt får flere til at klumpe sig sammen på færre kvadratmeter, siger Thomas Hovgaard.

Plads per person i sommerhuse over tid

2013 2015 2017 2019 2021 2023
Gennemsnitligt areal per person (kvadratmeter) 51,4 52,1 52,5 53 53,6 54,7

Kilde: Estate / Danmarks Statistik.