AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

Håndværkerfradraget er genindført fra den 1. januar 2025 som et “grønt håndværkerfradrag”, der kan bruges på istandsættelse i form af eksempelvis energibesparende forbedringer, energiforsyning og klimasikring.

Det er der mange boligejere, som har planer om at benytte sig af, viser en ny spørgeundersøgelse, som analysevirksomheden YouGov har gennemført for Home op til jul.

Det skriver ejendomsmæglerkæden i en pressemeddelelese.

I undersøgelsen svarer 19 procent af boligejerne, at de har planer om at gøre brug af håndværkerfradraget i 2025 til forbedringer på deres ejerbolig. Og cirka 42 procent svarer dertil “måske” i undersøgelsen blandt 1.070 boligejere.

Læs også: Boligejere har behov for støtte til energiforbedringer

Skal man tro besvarelserne har 250.000 boliger altså udsigt til et løft i det nye år, mens andre 530.000 ejere af landets cirka 1,3 millioner ejerboliger er i overvejelse.

– Det er nok langt fra alle boligejere, der har haft tid og lejlighed til at sætte sig ind i detaljerne i det nye håndværkerfradrag, men meget tyder på, at det nye fradrag kan motivere en del til at sætte gang i forbedringer, siger boligmarkedsanalytiker i Home Henrik Hauthorn Jensen.

Boligejere vil kunne trække udgifter på op til 8.600 kroner fra i skat næste år. Fradraget kan kun bruges på arbejdsløn, ikke materialer. Det svarer til en skattebesparelse på i snit cirka 2.250 kroner i 2025, oplyser Danske Bank.

Ægtefæller og samlevende har hvert sit fradrag uanset hvem af dem, der har betalt regningen.

– Det er måske ikke de helt store summer, men det lader alligevel til, at fradraget kan have en motiverende effekt, konstaterer Homes analytiker.

De mest populære forbedringer på boligejernes ønskeseddel

Nye vinduer og døre er en sikker topscorer blandt boligejerne, når de fortæller, hvad de vil bruge det nye håndværkerfradrag til.

Udskiftning af vinduer/ruder er helt i top på boligejernes ønskeseddel for deres bolig i 2025. Omkring 28 procent af de boligejere, der har planer om at gøre brug af det nye grønne håndværkerfradrag, vil sætte ind her, viser undersøgelsen, hvor man gerne må vælge flere forbedringer i sin besvarelse.

– Det er typisk en meget populær forbedring, da det ud over en lavere varmeregning og bedre komfort i boligen også hæver det visuelle udtryk, vurderer Homes analytiker.

Isolering af ydervægge følger tæt efter med 22 procent, mens udskiftning af yderdøre eller terrassedøre er nummer tre med 18 procent.

Læs også: Nye EU-krav om energieffektivitet kræver tempo på energiforbedringerne af danske huse

Arbejde på varmeanlæg (eksempelvis varmepumper, fjernvarmeunits, el-vandvarmere) kommer ind som nummer fire på ønskesedlen til boligforbedringer i 2025.

– Der er ingen tvivl om, at energieffektiviteten af vores hjem er blevet vigtigere de seneste år, hvor mange på egen krop – eller i hvert fald egen pengepung – har mærket, hvor ondt det gør, når energipriserne stikker helt af. Ud over bedre vaner, når det kommer til ens el- og varmeforbrug, så er energirenoveringer et sted, hvor mange boligejere vælger at sætte ind, udtaler Louise Aggerstrøm Hansen, chefanalytiker og privatøkonom i Danske Bank.

Forbedring mod vand langt nede

Først på en femte plads kommer installation eller forbedring af afløbsinstallationer eller dræn (for eksempel kloak, dræn, regnvandsfaskiner, højvandslukkere).

– Det kan undre lidt, at den type forbedringer først kommer ind her, for øgede regnmængder og højtstående grundvand er på dagsorden mange steder, og vi kan se i andre målinger, at det er en bekymring hos mange boligejere, siger Henrik Hauthorn Jensen fra Home.

Læs også: Stigende interesse for huse med højt energimærke

Endeligt svarer 17 procent svarer “ved ikke” i undersøgelsen fra YouGov og Home.

Fradraget kan trækkes fra i kommuneskatten, og hvor meget man præcis sparer afhænger dermed af, hvad kommuneskatten er, der hvor man bor, oplyser Realkredit Danmark.

Besparelsen er størst i de kommuner, hvor skatten er højest, hvilket i 2025 er Brønderslev, Haderslev, Langeland, Lolland, Læsø, Nyborg, Odsherered, Sorø, Svendborg, Vesthimmerland og Vordingborg Kommune, hvor skatten er 26,3 procent, og mindst i Vejle Kommune, hvor skatten er 23,4 procent.

Hvilke typer forbedringer har du (måske) planer om?
(Du kan markere flere svar)
Base: Har ejerbolig og vil (måske) udnytte håndværkerfradrag 650
Isolering af tag og loft 22 procent
Isolering af ydervægge (for eksempel hulmursisolering) 10 procent
Isolering af gulv (for eksempel krybekælder, terrændæk) 6 procent
Udskiftning af vinduer/ruder 28 procent
Udskiftning af yderdøre eller terrassedøre 18 procent
Arbejde på varmeanlæg (for eksempel varmepumper, fjernvarmeunits,
el-vandvarmere)
15 procent
Installation eller forbedring af husstandssolceller/-vindmøller
(inklusive batteri)
9 procent
Arbejde på solfanger 7 procent
Installation eller forbedring af ventilation 12 procent
Radonsikring 5 procent
Installation eller forbedring af afløbsinstallationer eller dræn
(for eksempel kloak, dræn, regnvandsfaskiner, højvandslukkere)
13 procent
Afmontering af brændeovn 3 procent
Reparation eller forbedring af skorsten 4 procent
Andet 7 procent
Ved ikke 17 procent
Total 176 procent

Kilde: YouGov for Home, uge 50 2024 – 1070 boligere har deltaget i undersøgelsen (summen af svar er over 100 procent, da man kan afgive flere svar).

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling