Markant flere tomme lagerlokaler i Østjylland

Udbuddet af ledige logistik- og lagerlokaler i Aarhus og de øvrige østjyske kommuner er steget mere end 50 procent det seneste år, viser nye tal fra Ejendomstorvet.dk.

For et år siden lå udbuddet af lager- og logistiklokaler i de 11 østjyske kommuner på i alt 110.700 kvadratmeter på Ejendomstorvet.dk. Nu er det oppe på 168.500 kvadratmeter, oplyser portalen i en pressemeddelelse.

– Det hører dog med til billedet, at niveauet for et år siden var det laveste, vi har registreret i de 20 år, vi har data for udbudte erhvervslokaler. I 2011, da tingene så værst ud efter finanskrisen, lå udbuddet på lidt over 1 million kvadratmeter i Østjylland. Men det seneste år er udbuddet af kvadratmeter altså steget støt, kvartal for kvartal, påpeger Jakob Wegener, administrerende direktør for Ejendomstorvet.dk.

På tværs af alle segmenter har Ejendomstorvet.dk aktuelt et udbud på over 9.500 lejemål og ejendomme over hele landet. Heraf er godt 1.200 lokaler til lager og logistik. Af dem ligger 193 i Østjylland mod 146 for et år siden.

Aktuelt har Aarhus Kommune det største udbud med 80 lokaler. Derefter følger Horsens og Silkeborg, hver med 22 lokaler, samt Randers med 19 og Hedensted med 17 lokaler.

LÆS OGSÅ: DER ER ISÆR HANDLET INDUSTRI- OG LOGISTIKEJENDOMME I 2023

– Efter coronanedlukninger i Kina og fragtproblemer øgede mange virksomheder deres lagre betydeligt. Det betød både i 2021 og 2022 markant stigende efterspørgsel på lagerkapacitet og dermed faldende udbud af ledige lokaler. Nu tyder meget på, at lageropbygningen har toppet, og at efterspørgslen er ved at aftage. I Østjylland er der dog stadig stor interesse for effektive højloftede lagerbygninger med mange porte og læsseramper til lastbilerne, udtaler Steen Storgaard Møller, partner hos Nordicals i Aarhus.

Erhvervsmægleren peger på, at tomgangen i det østjyske stadig er lav – ifølge Ejendomstorvet.dk er udbuddet steget fra 0,9 procent for et år siden til nu 1,3 procent, hvilket er under landsgennemsnittet på 1,7 procent.

– En stigning i udbuddet på godt 50.000 kvadratmeter er ikke så meget, og bevægelsen hænger sammen med, at flere virksomheder har fået bygget – eller er ved at bygge – nye ejendomme til lager og logistik. Det kan ikke undgå at give lidt større tomgang. For eksempel har Normal tidligere i år indviet et nyt lager på næsten 80.000 kvadratmeter i Hedensted, og så kommer virksomhedens hidtidige lejemål rundt omkring til udlejning på et tidspunkt, pointerer Anders Holm, partner hos Colliers International i Aarhus.

En lignende melding kommer fra en tredje erhvervsmægler.

– Stigningen er ikke alarmerende, fordi baggrunden er, at der bliver bygget en del rundt om i Østjylland. Selve Aarhus har en del ledige lokaler, men flere af dem ligger i ældre ejendomme i gamle industriområder, hvor for eksempel indretningen ikke er optimal. Det øgede udbud stammer især fra mindre lokaler, men vi har stadig efterspørgsel på større enheder, og mange virksomheder har selv likviditet til at eje frem for at leje, siger Mads Bjerrum Christensen, industrichef hos EDC Erhverv Poul Erik Bech Aarhus.

Østjylland inklusive Aarhus har samlet 13,2 millioner kvadratmeter til lager, logistik, produktion eller værksteder. Det svarer til lidt over en sjettedel af landets samlede lagerarealer. Interessen er ifølge de tre erhvervsmæglere fortsat størst for lokaler og ejendomme placeret tæt på motorvejsnettet.

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling