I januar 2023 trådte en ny lov om klimaberegninger i kraft. Den skal sikre, at CO2-udledningen fra nye bygninger i Danmark reduceres over en årrække, også for enfamiliehuse. Hos teglvirksomheden Egernsund Wienerberger betyder det, at der er sat tryk på innovationen.
Virksomheden, der leverer mursten til rigtig mange danske familier, som bygger nyt, har derfor optimeret deres CO2-reducerende serie af mursten kaldet LESS til en endnu mere miljøvenlig udgave. Murstenen går fortsat under navnet LESS.
– Mursten er danskernes foretrukne byggemateriale til facader og derfor et oplagt sted at sætte ind. Vores LESS-mursten er dematerialiseret, hvilket betyder, at vi fjerner materiale fra den enkelte mursten, så vi reducerer mængden af råvarer gennem perforering, behovet for brænding og behovet for tørring. Samtidig mindsker vi transportbelastningen og gør murstenene lettere at håndtere ude på byggepladsen. Udover et markant lavere CO2-aftryk produceres alle LESS-mursten med 100 procent biogas, siger Peter Høffner Thomsen, kommerciel direktør hos Egernsund Wienerberger.
I løbet af 2023 vil størstedelen af sortimentet fra Egernsund Wienerberger hedde LESS og bære et markant mindre CO2-aftryk med sig.
Samarbejder med HusCompagniet
HusCompagniet har en klar ambition om, at CO2-aftrykket for nybyggede huse skal reduceres så meget som muligt, og man har derfor i HusCompagniet taget imod nye krav om klimaberegninger med åbne arme.
– Vi har et erklæret mål om, at vi i 2025 har reduceret CO2-udledninger fra produktionen af byggematerialer med 35 procent. Og i 2030 helt op 70 procent. Ikke kun i produktionen men for hele husets livscyklus på 50 år, forklarer Elisabeth Heimdal Wærsted, Business Development Manager inden for Bæredygtighed i HusCompagniet.
Bygger man i dag et hus med HusCompagniet, kan man blandt andet tilvælge LESS-mursten fra Egernsund Wienerberger.
– LESS er et godt eksempel på innovation og produktudvikling af de materialer, vi bygger med. Hvis man kigger på et hus bygget med LESS-sten, vil man ikke med det blotte øje kunne se, at der er tale om en sten, der er mere bæredygtig. Men fordi der er brugt biogas i stedet for naturgas og mindre ler, vil CO2-aftrykket være lavere per kvadratmeter facade, tilføjer Elisabeth Heimdal Wærsted.
Det skal fungere på byggepladsen
Selvom Egernsund Wienerbergers LESS-mursten allerede er taget i brug i en lang række projekter, så er overgangen til LESS en proces, man fra HusCompagniets side gerne vil styre.
– Vi sender ikke noget ud til kunderne, vi ikke er trygge ved. Derudover er det vigtigt, at materialerne fungerer ude på byggepladsen hos dem, der har dem i hænderne, fortæller Elisabeth Heimdal Wærsted.
Hun bakkes op af HusCompagniets kvalitetschef Erik Meyenburg:
– Murerne melder positivt tilbage ude fra byggepladsen. De beretter blandt andet, at forarbejdningen på LESS er god, vægten gør stenen behagelig at arbejde med, og at hullerne fyldes med mørtel som de skal, siger han.
Selvom LESS er perforeret, så ligner stenen stadig en traditionel blødstrøgen mursten. Udseendet og æstetikken er fuldstændig den samme. Man kan lave de samme forbandter, og den holder murmål.
Fakta om ny miljøvenlig LESS-mursten
- 15 procent mindre råmateriale
- Reduceret CO2-udledning på 70-90 procent i produktionen
- Brændes på 100 procent certificeret biogas
- Udformes med 10 små huller i midten – bevarer samtidigt format, kvalitet og holdbarhed som en traditionel mursten
Kilde: Egernsund Wienerberger.