Enemærke & Petersen står for renoveringen af Åhaven i Odense for Civica.
Enemærke & Petersen står for renoveringen af Åhaven i Odense for Civica.
AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

Enemærke & Petersen er i fuld gang med at renovere den almene boligafdeling Åhaven i Odense i samarbejde med Civica som bygherre, LH Hockerup som ansvarlig for nedrivning og Stark som logistikpartner.

Desuden er TAMU (Statens Arbejdsmarkeds Træningsuddannelse), hvor unge med særlige behov forarbejder mange af de genbrugte materialer, inde over projektet, oplyser entreprenørvirksomheden i en pressemeddelelse.

I stedet for at smide brugte byggematerialer ud, har man nemlig valgt at genanvende dem og sende dem tilbage i kredsløb i byggebranchen.

– At tænke recirkulering ind i et projekt som Åhaven er ikke den billigste løsning – det kræver ekstra tid, planlægning og ressourcer, udtaler Frederik Gade Lind, bæredygtighedskonsulent og ressourcekoordinator hos Enemærke & Petersen.

– Men det er en nødvendighed, hvis vi som branche skal tage ansvar for den mængde affald, vi skaber. Vi er nødt til at se på materialerne som en ressource, ikke som affald – også selvom det koster mere her og nu.

Tagstenene bliver pillet ned og pakket i kasser, hvorefter Stark afhenter og oplagrer dem til videresalg. Limtræ, underbrædder og andre træelementer bliver lagt i bure, renset og bearbejdet. Noget af træet bliver kørt til savværk, hvor det saves om og tildannes til nye bygningsdele – blandt andet komponenter, der genanvendes i byggeriet i Åhaven.

– Dette er, hvad vi kalder strategisk cirkulært samarbejde – et tæt samarbejde med E&P og andre aktører i værdikæden for at fremme cirkulær økonomi. I Stark er vi stolte af, at vi sammen har reddet store mængder materialer fra affaldscontaineren, udtaler Kent Fonseca, forretningsudvikler inden for bæredygtighed hos Stark.

I løbet af de seneste fire år er der blandt andet blevet afhentet 110 tons limtræ, 28 tons underbrædder, syv tons betonfliser og 392 tons tagsten. Projektet har opnået en genbrugs- og genanvendelsesrate på over 70 procent – et tal, der lever op til fremtidens dokumentationskrav.

– Som bygherre ønsker vi at sætte ind med mere genbrug og genanvendelse – dér, hvor det giver mening og kan lade sig gøre. Det kræver et tæt samspil og aktører, der har øje for mulighederne. Dem har vi her på Åhaven-projektet, afslutter Britt Kielstrup Hansen, direktør for byggeri, drift og projektudvikling i Civica.

Renoveringen af de 400 boliger i Åhaven vil efter planen være afsluttet i juli 2025. Projektet forventes at opnå certificering til DGNB Sølv.

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling