Energinet og Radius opfører en ny transformerstation, der skal forsyne de fremtidige bydele og krydstogtskibe i Nordhavn med grøn strøm.
Ifølge en pressemeddelelse fra Energinet er transformerstationen den første nye bygning i det kommende bykvarter, der vil skyde op over de kommende 20-40 år langs Oceanvej og Oceankaj.
– Vi vil gerne lave en bygning, der kan fungere godt sammen med det kommende boligkvarter, en bygning, der har noget spændende at byde på rent arkitektonisk, og som åbner sig op overfor omgivelserne. Det sker for eksempel i form af en åben plads, beboere og forbipasserende kan bruge til rekreativt ophold og fordybelse, udtaler Torben Duus Pedersen, projektleder på byggeriet i Energinet.
Læs også: Lokalplan for næste etape af Nordhavn er på vej
I Nordhavn bliver det blandt andet de op til 300 krydstogtskibe med op imod en halv million turister, der årligt lægger til på Oceankaj og på Langelinie, den kommende containerterminal nord for og de kommende tusindvis af boliger og mange virksomheder i området, der får glæde af transformerstationen og den i stigende grad grønne strøm fra vind og sol.
– I Radius glæder vi os over samarbejdet med Energinet om at skabe et vigtigt knudepunkt i elnettet, som bliver afgørende for elektrificeringen af denne del af hovedstaden. Vi har haft en fælles ambition om at bygge en transformerstation, der tilfredsstiller hensyn til både forsyningssikkerhed, bæredygtighed og byliv, og vi ser meget frem til at arbejdet står færdigt, siger Frederik Dalgård Andersen, planlægningschef i Radius.
Allerede i 2025 vil krydstogtskibene få landstrøm fra en midlertidig transformerstation, som Radius stiller til rådighed. Den kan dog kun forsyne to skibe ad gangen.
Fra 2028 vil dobbelt så mange krydstogtskibene kunne modtage landstrøm med den nye permanente transformerstation. Det gør landstrømsanlægget i København til Europas største af sin slags.
Læs også: Projektleder skal arbejde med byliv i Nordhavns kommende etaper
Byggeriet af transformerstationen starter op i løbet af januar i år, og forventes at stå færdig i løbet af 2027 og forventes at blive sat i drift i slutningen af 2027.
Henning Larsen Architects har tegnet transformerstationen og entreprenørfirmaet Arkil er hyret til opgaven med at bygge stationen sammen med en række underentreprenører og leverandører.
Der er to transformerne i Energinets del af højspændingsstation, som hver kan overføre 40 megawatt hver. Som tommelfingerregel dækker 1 megawatt strømforbruget i cirka 1.000 gennemsnitshusstande. Transformerstationen får altså kapacitet til at forsyne op til 80.000 husstande med strøm.