Nedtagning af vindmøller ventes at blive stort nyt forretningsområde, når den første generation af vindmølleparker på land og til havs udskiftes.
Det skriver Vattenfall i Danmark i en pressemeddelelse.
Vattenfall stod med 19 gamle vindmøller fra den nedtagne vindmøllepark ved Nørre Økse Sø, og de får nu nyt liv i et parkeringshus i Lund i Skåne.
Arkitekt Jonas Lloyd fra Lloyd’s Arkitektkontor i Lund lancerede ideen om at skære møllevingerne op, så de kan bruges i et nyt lokalt parkeringsanlæg, hvor facaderne skal være åbne af sikkerhedsmæssige hensyn. Med de nordjyske vindmøllevinger får man både gavn af hårdføre materialer og undgår at skulle indkøbe andre nye byggematerialer med potentielt store klimaaftryk som eksempelvis beton eller stål, påpeger Vatenfall.
Asset manager Dan Klitgaard, Vattenfall i Danmark, har haft ansvaret for at tage vindmølleparken ved Nørre Økse Sø ned. Han glæder sig over, at de robuste vindmøllevinger nu får nyt liv i parkeringshuset.
– I Vattenfall arbejder vi for at skabe en cirkulær økonomi, også når det gælder vindmøllevingerne. Selvom et produkt har nået slutningen af sin levetid, har det værdi i enten genanvendelse eller som materiale i et nyt produkt. Kan møllevingerne ikke genanvendes, knuses de for at kunne indgå i produktion af cement. Vores mål er, at 50 procent af vindmøllevingerne skal kunne genanvendes fra 2025 – og 100 procent fra 2030, udtaler Dan Klitgaard.
Vindmøllerne ved Nørre Økse Sø blev taget ned og skilt ad i 2023. Fairwind stod for nedtagningen, mens Kingo Wind, der er specialist i genanvendelse af vindanlæg, har sørget for, at stålet genanvendes til eksempelvis køreplader.
Komponenter i vindmøllehusene anvendes som reservedele, og betonen knuses til etablering af nyt vejunderlag. Samtidigt er vindmøllevingerne nu opmagasineret til brug i det svenske parkeringshus, der ventes at stå færdigt i 2025.
– De kommende år står hele vindenergibranchen over for en kæmpe opgave, hvor tusindvis af vindmøller af ældre dato står over for udskiftning. Som sektor får vi brug for løsninger i industriel skala og for eksempel for helt nye og bredere former for afsætningsmuligheder. Samtidigt åbner der sig også et nyt forretningsområde, fordi vi får brug for mandskab, materiel og transportkapacitet, der kan håndtere disse meget store opgaver lige så sikkert, som når vi sætter møllerne op. Vi vil derfor fortsætte dialogen med leverandørerne af vindmøllerne, så vi allerede i designfasen tager højde for, hvordan møllerne efter endt brug kan indgå i en cirkulær økonomi, udtaler Dan Klitgaard.
Nørre Økse Sø vindmøllepark blev etableret i år 2000 og dekommissioneret af Vattenfall i 2023. Arealet er omfattet af en større overdragelse af udviklingsprojekter, som Vattenfall gennemførte i 2022.
De udtjente vindmøllevinger fra Nørre Økse Sø er i øvrigt ikke det eneste danske islæt ved parkeringshuset i Lund. Det får nemlig navn efter den danske fysiker, Niels Bohr.