NREP indfører CO2-skat

CO2-skatten er en del om NREPs plan om at skabe en helt klimaneutral ejendomsportefølje i 2028 uden brug af ekstern CO2 kompensation.

NREP indført en intern CO2-skat på alle sine projekter, der geninvesteres for at gøre dem mere bæredygtige. Ejendomsselskabet vil således reducere sin CO2-udledning med 30-50 procent inden udgangen af 2023, oplyses det i en pressemeddelelse.

Hele selskabets ejendomsportefølje skal efter planen være CO2-neutral inden 2028. Første delmål er amitionen om at reducere de indlejrede CO2-emissioner – det vil sige udledning fra byggeri – med 30 procent og driftsemissioner med 50 procent i løbet af 2023.

NREPs CO2-skat omfatter alle virksomhedens fremtidige projekter. På nuværende tidspunkt ligger markedets gennemsnitspris på cirka 225 kroner per ton CO2. Dog sætter NREP sin CO2-skat med EU’s Trading System som primær benchmark, så den nye CO2-skat er på 670 kroner per ton. Skatten fra de indlejrede emissioner opkræves som et engangsbeløb, mens emissionerne fra driften beregnes og opkræves en gang om året, skriver ejendomsselskabet.

NREP begyndte at implementere CO2-skatten tidligere på året som et pilotprojekt, hvilket indtil videre har sikret 15 millioner kroner til bæredygtighed. Nu skal skatten udrulles til samtlige fremtidige projekter. Pengene følger projekterne og geninvesteres i mere bæredygtighed.

– Midlerne øremærkes til at højne projekternes bæredygtighed. CO2-skatten er altså ikke som en ekstra indkomst for os, men går direkte til at sikre endnu mere bæredygtighed og reducere CO2-emissioner så meget som muligt. Vi mener, at det er det, der skal til, for at vi kan komme i mål med vores ambitioner, udtaler Claus Mathisen, administrerende direktør i NREP, i meddelelsen.

Meningen med CO2-skatten er, at byggeprojekterne bliver tænkt så bæredygtige som muligt fra start. Modellen skal vise, at eksempelvis optimeringer i valg og brug af materialer kan give store her og nu reduktioner i CO2-udledningen og samtidig være en god forretning, fortæller Claus Mathisen.

Han mener ikke kun, at CO2-skatten er et godt værktøj til at nedbringe emissionerne hurtigere. Han ser det også som en vigtig del af en udvikling, som alle virksomheder skal igennem på et tidspunkt.

– Regulativerne for drivhusgasemissioner strammes hvert år, så om man kan lide det eller ej, er det noget, vi alle skal tage stilling til og handle efter på et tidspunkt. I virkeligheden rummer det en kæmpe forretningsmulighed. Vi ser en betydelig stigende efterspørgsel på bæredygtige løsninger inden for byggeri fra både kunder, banker og investorer. Jeg tror på, at vores indsatser for at nedbringe CO2-udledningen stiller os stærkt på fremtidens marked, udtaler han.

Planen omfatter også tre store CO2-neutrale innovationsprojekter, som skal være færdigopførte i 2025. NREPs CO2-ambitioner er i øjeblikket til godkendelse hos Science Based Targets, oplyses det.