Den nye AI-assistent, Fire Assistent fra DBI, finder vej i bygningsreglementets jungle af brandkrav. Foto: PR.
Den nye AI-assistent, Fire Assistent fra DBI, finder vej i bygningsreglementets jungle af brandkrav. Foto: PR.
AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

Hvad er de brandtekniske krav til flugtveje i en kontorbygning? Skal der være sprinkleranlæg i et byggeri på 2.000 kvadratmeter i anvendelseskategori 6?

Svarene kan findes i bygningsreglementet, men ind til nu har det været en ringe trøst for byggeriets parter som for eksempel arkitekter, byggerådgivere og entreprenører.

Uden særlig uddannelse i brandforhold er det er nemlig meget svært at finde de rigtige svar ved at søge i de tusinder af sider af paragraffer, bilag, vejledninger og besvarelser af spørgsmål.

Derfor lancerer Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut (DBI) nu Fire Assistant – et AI-værktøj, der hjælper med at besvare spørgsmål om brandkrav og brandsikkerhed. Fire Assistant introduceres som en betaversion, der i en testperiode kan anvendes gratis og uden login.

Det skriver DBI i en pressemeddelelse.

– Fire Assistant er stadig under udvikling, og jo mere den bliver brugt, jo bedre kan vi gøre den. Jeg opfordrer derfor alle i branchen til at prøve den af og teste, hvordan den kan give værdi i hverdagen, udtaler markedschef for byggeri i DBI, Brian Vestergaard Jensen.

Svarer på komplekse spørgsmål om brandsikkerhed i byggeriet

Fire Assistant er udviklet til at slå op i sit bibliotek med alle relevante tekster om brandforhold i forbindelse med bygningsreglementet BR18.

Den er blandt andet designet til at tage højde for anvendelseskategori og bygningshøjde i det konkrete byggeprojekt, før den giver svaret, der kommer sammen med en henvisning til det relevante tekstafsnit. Og jo flere oplysninger om byggeriet den får, jo bedre svar giver den.

– Fire Assistant svarer kvalificeret ud fra konteksten, og den er ligeglad med stavefejl og om du skriver redningsluger i stedet for redningsåbninger. Ja faktisk kan du også bede den om at formulere svaret direkte som et email-udkast til den kunde, du løser opgaven for, siger Brian Vestergaard Jensen.

– På den måde kan den også fungere som en “digital kollega” for de mere erfarne brandrådgivere, der gerne lige vil tjekke, om deres svar på et spørgsmål også tager udgangspunkt i den samme tekst, som Fire Assistant henviser til, fortsætter han.

Brandrådgivere tjekker kvaliteten af svarene

Fire Assistant vil med tiden blive koblet op på DBI’s retningslinjer og vejledninger samt øvrigt alment teknisk fælleseje inden for brand.

Der er også planer om at lade assistenten kigge ned i de tusinder af rådgivningsopgaver, som DBI’s brandrådgivere gennem årene har hjulpet kunder med. Tilsammen åbner det helt nye perspektiver for, hvad Fire Assistant vil kunne bruges til.

– Vi er i fuld gang med at automatisere opgaverne i brandklasse 2, og allerede nu kan Fire Assistant bestå den skriftlige del af eksamen på BK2-moduluddannelsen. På længere sigt er ambitionen, at assistenten skal kunne promptes med for eksempel “skriv en brandstrategi for et skolebyggeri i to etager” – og derefter levere et brugbart resultat, siger Brian V. Jensen.

Og ambitionen er inden for rækkevidde. I betafasen tager DBI stikprøver af de stillede spørgsmål, og vores brandrådgivere tjekker manuelt kvaliteten af de leverede svar. Samtidig trækker vi også på feedback fra et panel af VIP-testbrugere. Den foreløbige konklusion er, at Fire Assistant giver et brugbart svar i de fleste tilfælde – og at kvaliteten hele tiden stiger.

Speciel AI-model giver præcise svar

Rent teknisk er Fire Assistant bygget op om en såkaldt RAG-model, der står for Retrieval-Augmented Generation.

Det betyder, at den slår op i de BR18-relaterede tekster om brandforhold, hver gang en bruger stiller et spørgsmål (retrieval). Derefter bearbejder den informationen til den rette kontekst (augmentation) og danner et svar til brugeren (generation).

I modsætning til for eksempel ChatGPT, som er trænet på en meget stor tekstmængde og herefter bruger “summen” af den indbyggede viden til sit bedste gæt på et svar, give RAG-modellen mere præcise og pålidelige svar, fordi den i hvert opslag finder den bedste teksthenvisning og ikke på samme måde som ChatGPT kan finde på at “hallucinere”.

DBI har gennem hele udviklingsprocessen haft fokus på brugernes krav til privatliv og fortrolighed.

Fire Assistant overholder GDPR og kører i et lukket miljø, hvor DBI hverken deler spørgsmål eller kommende brugerprofiler med nogen. Al kommunikation med løsningen er krypteret.

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling