London. Foto: Dansk Byudvikling.
London. Foto: Dansk Byudvikling.
AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

Selvom byggeaktiviteten allerede kollapsede i 2023 flere steder i Europa, er situationen kun forværret i 2024.

Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra Prognosecenteret.

Nedgangen skyldes især lav aktivitet inden for nybyggeri i boligsektoren, der fortsat kører på lavt blus, lyder det fra markedsanalysevirksomheden, som i Danmark er en del af Byggefakta.

Sammenlignet med 2023 er boligbyggeriet i udvalgte europæiske lande faldet med hele 9 procent i 2024, hvilket fører til et samlet fald i den totale bygge- og anlægsaktivitet på lidt over 2 procent.

Der er dog håb forude. I 2025 forventes den samlede bygge- og anlægsaktivitet at stige med knap 1 procent, drevet af en kombination af renoveringsprojekter og investeringer i infrastruktur. Den europæiske bygge- og anlægsbranche kan derfor se frem til en længe ventet stabilisering.

Det viser en ny analyse fra Euroconstruct, som er et uafhængigt netværk bestående af analysevirksomheder inden for byggebranchen i 19 forskellige europæiske lande.

Nedgangen i byggeaktiviteten har tæret hårdt på byggebranchen, og derfor er det forventede opsving i 2025 yderst kærkomment. Det fortæller Martin Kyed, cheføkonom hos den danske repræsentant i Euroconstruct, Prognosecenteret.

– De høje renter og de deraf tynde ordrebøger, særligt inden for nybyggeri, har gjort ondt på mange virksomheder. Antallet af konkurser i den europæiske byggebranche er rekordhøjt i 2024. Heldigvis gælder dette ikke for danske bygge- og anlægsvirksomheder, hvor 2024 ser bedre ud end rekordåret 2023, udtaler Martin Kyed.

Ifølge ham klarer Danmark sig relativt godt sammenlignet med mange andre europæiske lande.

– Selvom byggeaktiviteten i Danmark også når bunden i 2024, har det ikke de samme negative konsekvenser for byggebranchen som i resten af Europa, forklarer Martin Kyed.

– Faldet i produktionen afspejler nemlig samtidig et større skifte i branchen, nemlig fra nybyggeri til renovering og vedligeholdelse. Det trækker ganske vist produktionsværdien ned, men holder til gengæld hånden under beskæftigelsen. Renovering kræver nemlig mere arbejdskraft. Derfor ligger beskæftigelsen i den danske byggebranche lige nu paradoksalt nok på sit højeste niveau siden 1979.

Der er store forskelle på udviklingen i byggeaktiviteten blandt de forskellige Euroconstruct-lande.

I flere lande er krisen endnu ikke ovre, og aktiviteten forventes at falde yderligere frem til 2026. I andre lande, som Danmark, er der derimod allerede positive udsigter, hvor særligt nybyggeri af boliger forventes at stige markant i 2025.

Selvom niveauet for nybyggeri af boliger er særdeles lavt i 2024, er der andre markeder, der viser en større fremgang og trækker den europæiske bygge- og anlægssektor i modsat retning.

Anlægssektoren er lige nu en vækstmotor for den samlede branche. Investeringer i transportnetværk og energiinfrastruktur er afgørende for at møde nye politiske mål og behov. Dette billede gælder også for Danmark, hvor fjernvarmeudrulningen blandt andet buldrer derudad.

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling