Hvert år tager Deloitte temperaturen på hotel- og restaurationsbranchen gennem en analyse, og 2024 er ingen undtagelse.
Revisions- og konsulenthusets nye analyse af branchen viser vækst og positive tegn, lyder det i en pressemeddelelse.
Ifølge Deloitte viser analysen, at både danske og internationale gæster har stor appetit på at bruge penge på gode oplevelser.
Eksempelvis påviser analysen en stigning på 42 procent i brugen af internationale kreditkort fra 2016 til 2023, og branchen oplever, at internationale gæster i større grad tilvælger dansk gastronomi, når de indlogerer sig i Danmark.
Læs også: Ny halvårsrekord for turisme i Danmark
Historikken tegner et tydeligt billede af en stærk og omstillingsparat branche, der gentagne gange formår at justere forretningen og koncepterne, når den møder modgang. Danmark sikrer – med en 77 procents stigning – den næststørste vækst i antallet af hotelovernatninger i Norden siden finanskrisen og frem til i dag.
Trods international interesse og lovende fremtidsudsigter skal hoteller og beslutningstagere være opmærksomme på, at væksten primært er koncentreret i Region Hovedstaden, mens de øvrige regioner halter efter.
– Med smertefulde erindringer fra dengang hvor alt kulturliv med ét gik i stå, tror jeg fortsat, at agile og innovative forretningsmodeller besidder nogle fordele. Derfor vil der fortsat være plads til ildsjæle og mindre aktører, som hurtigere kan omstille forretningen, udtaler Claus Jorch Andersen, brancheleder for hotel- og restaurationsbranchen i Deloitte.
Omsætning på næsten 82 milliarder kroner
Hotelbranchens omsætning er steget fra 11,6 milliarder kroner i 2009 til 21,4 milliarder kroner i 2023, hvilket er en stigning på 85 procent. De foreløbige tal for 2024 ser også positive ud. Allerede i juli 2024 rundede branchen 12,3 milliarder kroner, og overgår dermed den samlede omsætning for hele 2009.
Omsætningen i restaurationsbranchen er ligeledes stigende og endte i 2023 på hele 60,4 milliarder kroner. Samlet set udgør omsætningen i hotel- og restaurationsbranchen nu hele 81,8 milliarder kroner. Det svarer til et bidrag på 1-2 procent af det samlede BNP
Den voksende interesse for dansk gastronomi og turisme skaber derved store potentialer, men for at sikre fortsat fremgang, skal branchen være agil og hurtigt udnytte nye muligheder.
Læs også: Udenlandske turister bidrager massivt til den danske økonomi
Manglen på kvalificeret arbejdskraft tvinger for eksempel restauratører til at tænke kreativt, ofte ved at trække på udenlandsk arbejdskraft, og det kan i længden udfordre branchens vækst.
– Vi er i dialog med mange restauranter, der tager problemet med at finde kvalificeret arbejdskraft meget alvorligt. I sidste ende betyder det jo, at de må holde lukket, hvis ikke de kan bemande tilstrækkeligt i højsæsonerne. Mange stillinger forbliver ubesatte, hvilket kan begrænse branchens vækstpotentiale fremadrettet, fortæller Claus Jorch Andersen.
Selvom forventningerne for fremtiden er positive både på omsætning og beskæftigelse, betinges succesen af, om branchen formår at omstille sig til de udfordringer, der ligger forude.