En ny analyse fra BL – Danmarks Almene Boliger viser, at tilknytningen til arbejdsmarkedet og uddannelsessystemet er steget i alle 48 helhedsplaner fordelt på 36 kommuner.
De boligsociale indsatser har, sammen med en række indsatser – blandt andet udlejningsaftalerne i flere områder – bidraget markant til beskæftigelse og uddannelse af beboerne i almene boligområder.
Ifølge de nyeste tal fra Landsbyggefonden er andelen af voksne i helhedsplansområder uden tilknytning til arbejdsmarkedet eller uddannelse faldet fra året 2015 til 2023. I 45 ud af 48 helhedsplansområder er faldet på mindst fem procentpoint.
– Undersøgelser viser, at de boligsociale indsatser har bidraget til forbedringer i beboernes socioøkonomiske situation i disse områder. Der har været dokumenteret positive effekter af for eksempel fremskudte beskæftigelsesindsatser, fritidsjobs og bydelsmødre-indsats i helhedsplansregi, fortæller Kristine Vasiljeva, der er chefanalytiker i BL.
De boligsociale helhedsplaner har til formål at forbedre levevilkår og muligheder i udsatte boligområder.
I helhedsplanerne samarbejder boligorganisationer og kommuner om at skabe bedre rammer for beskæftigelse, uddannelse, tryghed og bedre vilkår i opvæksten. På den måde opnås både fleksibilitet og en tættere kontakt med beboerne, hvilket gør det muligt at tilpasse indsatserne efter lokale behov.
– Boligsociale helhedsplaner rummer også indsatser, der retter sig mod fremtidsmuligheder. En tidligere evaluering fra VIVE om børn og unges livschancer i helhedsplansområder tyder på, at samspillet mellem velfærdssystemet og de boligsociale helhedsplaner delvist kan kompensere for en socialt udfordret baggrund, siger Kristine Vasiljeva.
– Børn og unge i disse områder klarer sig bedre på flere uddannelsesrelaterede parametre end jævnaldrende med lignende baggrund uden for disse boligområder, uddyber hun.