En ny arkitekturpolitik i Aarhus skal skabe flere steder, hvor aarhusianerne kan smile over byens stemning.
En ny arkitekturpolitik i Aarhus skal skabe flere steder, hvor aarhusianerne kan smile over byens stemning.

Mandag den 16. maj havde politikerne en ny arkitekturpolitik for Aarhus på dagsordenen i Magistraten. I det forslag, der lå på politikernes bord, er der lagt op til, at byen skal have flere og bedre grønne oaser, torve og pladser. Visionen er at skabe “en levende by med en høj bykvalitet”, skriver kommunen i en pressemeddelelse.

– Politikken er politikernes vision og fælles retning for arbejdet med arkitektur og byudvikling i fremtiden. Det er meningen, at politikken er det værktøj, politikerne bruger, når de skal beslutte, hvordan vores kommune skal udvikle sig. Derfor ser jeg også frem til den kommende debat om, hvordan politikken kan være med til at sikre en høj bykvalitet i Aarhus Kommune, udtaler Anne Mette Boye, stadsarkitekt i Aarhus, i meddelelsen.

Arkitekturpolitikken omfatter otte pejlemærker, der skal sætte retningen for udviklingen af Aarhus.

– Vi skal sørge for at bygge mere af det Aarhus, vi holder af. I dag nyder vi at gå gennem torvet på Ingerslev Boulevard eller opleve den særlige stemning og identitet i Hjortshøj. Den følelse skal de kommende generationer også have, når de færdes i fremtidens Aarhus. Derfor glæder jeg mig til, at vi med politikken får en fælles retning, så vi kan bygge Aarhus bedre, udtaler rådmand for Teknik og Miljø, Steen Stavnsbo (K).

Af forslaget fremgår det, at arkitekturpolitikken skal være et “håndgribeligt værktøj til at sikre en levende by med fokus på livskvalitet”, og det skorter ikke på ambitionerne. Således skal fremtidens arkitektur i Aarhus både være smuk, funktionel og bæredygtig og nye bebyggelser skal bidrage til klimatilpasning, så oversvømmelser undgås. Desuden skal biodiversiteten øges.

De otte pejlemærker i den nye arkitekturpolitik i Aarhus

  • Bykvalitet i samspil med landskab og natur
  • Blandede bydele styrker vores mangfoldighed
  • Bylivsknudepunkter samler
  • Arkitekturen er generøs
  • Vi bygger videre på historien
  • Forbindelser væver bydele sammen
  • Lokalt engagement skaber god bykvalitet
  • Partnerskaber løfter bykvalitet og arkitektur

Kilde: Aarhus Kommune.