Ny bæredygtighedsrapport fra pavillonleverandør: Øget cirkularitet og solpaneler

I ny bæredygtighedsrapport fremlægger Adapteo sin cirkulære forretningsmodel. Dansk pilotprojekt med solpaneler som erstatning for fjernvarme fremhæves.

Adapteo har netop udgivet sin bæredygtighedsrapport for 2023.

I en pressemeddelelse melder pavillonleverandør om stigende efterspørgsel på tilpasningsdygtig, cirkulær infrastruktur til pleje- og sundhedscentre, skoler og daginstitutioner og kontorer samt til boliger og camps for håndværker.

– Vores seneste bæredygtighedsrapport afspejler vores forpligtelse til ikke blot at tilpasse os branchens trends, men aktivt at udvikle dem. Midlertidige, fleksible og modulære løsninger er fundamentale for at imødekomme behovene hos både offentlige institutioner og private virksomheder, især set i lyset af de konstante forandringer og den presserende grønne omstilling, som den danske byggebranche står overfor, udtaler Adapteo Groups bæredygtighedsansvarlige Dr. Lina K. Wiles.

Et vigtigt skridt på vejen mod målet om øget cirkularitet har været affaldsreduktion. Således har Adapteo i 2023 opnået 11,7 procent reduktion i affald per kvadratmeter, og man arbejder løbende på at øge brugen af genanvendte materialer og komponenter i såvel produktion som renoveringsproces.

Og netop renoveringsprocessen er vigtig for Adapteo, der specialiserer sig i modulære byggeenheder, der efter endt brug og en renovering kan udlejes igen og igen til forskellige formål.

– Vi har et mål om, at vi i 2030 skal bruge 100 procent cirkulære materialer. Senest har vi eksempelvis lavet forsøg med genanvendelse af stenuldsisolering fra gamle moduler til nye moduler, fortæller Dr. Wiles.

Solpaneler erstatter fjernvarme

Adapteo Group står bag den håndværkercamp i Rødby, der opnåede lavenergicertificering ved blandt andet at anvende 1.200 solpaneler og varmepumper. Foto: PR.
Adapteo Group står bag den håndværkercamp i Rødby, der opnåede lavenergicertificering ved blandt andet at anvende 1.200 solpaneler og varmepumper. Foto: PR.

Et af de gode eksempler, der fremhæves i den globale bæredygtighedsrapport, har til huse i Danmark.

Sidste år grundlagde Adapteo Danmark en midlertidig energisparecamp bestående af 500 pavilloner, der skal huse nogle af de mange nye medarbejdere, der er flyttet til Rødby for at arbejde i forbindelse med anlægsarbejdet i området.

Campen opnåede lavenergicertificering ved blandt andet at anvende 1.200 solpaneler og varmepumper.

Adapteo er således forberedt på den nye EU-lovgivning, der foreskriver, at nye bygninger skal være CO2-neutrale i 2030.

Det betød samtidig, at man kunne fravælge fjernvarme, og dermed behøvede det lokale fjernvarmeværk ikke at grave op og udbygge fjernvarmeværket for et byggeri, der højst sandsynligt kun skal stå i 10 år. Dermed belaster projektet ikke lokalsamfundets økonomi eller infrastruktur unødigt.

– Det er et godt eksempel på, at vores kunder ved hjælp af vores modulbygninger og pavilloner, kan være med til at minimere klimaaftrykket. Ved at tilbyde bæredygtige løsninger kan vores energieffektive modulbygninger og pavilloner opgraderes med solpaneler og intelligente systemer, der reducerer brugerens energiforbrug og dermed reducerer klimabelastningen, afslutter Dr. Wiles.