For syv år siden blev udviklingen af den nye bydel Nærheden i Høje-Taastrup Kommune skudt i gang, og i dag bor der 5.000 indbyggere i udviklingsområdet.
Det fremgår af en pressemeddelelse fra udviklingsselskabet Nærheden P/S, der er ejet ligeligt af af Høje-Taastrup Kommune og Realdania By & Byg.
Den kraftige befolkningstilvækst skriver sig ind i den generelle udvikling i og omkring København, hvor kommunerne i disse år skiftes til at ligge højt i statistikkerne, alt efter hvor der bliver bygget flest boliger.
I 2024 var Høje-Taastrup på femtepladsen blandt danske kommuner med 1.519 flere borgere end året før.
I den vestlige del af kommunen finder man Hedehusene, som ligger på top ti i befolkningstilvækst blandt mere end 500 danske byer målt over en tiårig periode. Årsagen er Nærheden – en 65 hektar stor bydel med varieret arkitektur, fællesfaciliteter og grønne byrum som det kilometerlange parkstrøg Loopet.
– Når Nærheden er vokset så kraftigt på så kort tid, skyldes det ikke mindst tilflytning af børnefamilier fra København, og det er bydelen godt forberedt på – med både familievenlige boliger, skole, daginstitution, dagligvarebutik og grønne områder, fortæller projektdirektør Ole Møller fra NærHeden P/S.
Ved at flytte mod vest kan mange familier få råd til mere plads, når familien forøges. For mens gennemsnitsprisen for ejerlejligheder i Københavns Kommune i dag er cirka 60.000 kroner per kvadratmeter, kan man i Nærheden få en nybygget bolig for cirka 32.000 kroner per kvadratmeter.
Fingerplanens duks

– Prisforskellen er helt klart med til at trække mange børnefamilier fra København til Nærheden, og typisk kommer de, mens børnene endnu er små. Men på grund af den gode infrastruktur er København stadig inden for rækkevidde, med Hedehusene Station lige ved siden af og motorvejen tæt på. På den måde er udbygningen af Nærheden efter bogen – og man kan vel godt kalde os Fingerplanens duks, siger projektdirektør Ole Møller fra NærHeden P/S.
At yngre børnefamilier har fået øje på Nærheden understreges af, at gruppen af 25-34-årige og børn op til 15 år til sammen udgør lidt over halvdelen af bydelens befolkning.
Data fra Høje-Taastrup Kommune viser, at København klart topper listen over andre kommuner, som tilflytterne kommer fra. Hver femte, som flytter ind i Nærheden, kommer direkte fra Københavns Kommune eller Frederiksberg.
Interessen fra børnefamilier er da også understøttet af Høje-Taastrup Kommunes beslutning om at lægge en moderne skole og daginstitution midt i den nye bydel.
En anden faktor, som kan have betydning for flere aldersgrupper, er ifølge en ekstern evaluering gennemført af Rambøll for NærHeden P/S de grønne omgivelser og den nemme adgang til natur.
Endelig kan de mange nye arbejdspladser i nærområdet være en drivkraft, efter at for eksempel Novo Nordisk har etableret sig med kontorer, og DSV har udbygget deres hovedkontor og logistikfaciliteter.
– At så mange børnefamilier flytter til, er i høj grad med til at give liv til bydelen, og det understreger, at parcelhuset ikke er det eneste saliggørende for den danske kernefamilie. Men det betyder ikke, at bydelen er homogen, for vi har også mange husstande, der udgøres af seniorer, som i modsætning til børnefamilierne typisk er flyttet til fra andre steder i kommunen eller fra nabokommunerne, fortæller Ole Møller.
Blandede boligformer

En bred befolkningssammensætning, både aldersmæssigt og socialt, er da også en målsætning for byudviklingsprojektet, som bevidst er gået efter at have en god fordeling af ejer- og lejeboliger.
Derudover er der flere eksempler på særlige boligkoncepter som bofællesskabet Plushusene og det fællesskabsorienterede andelsboligkoncept Bovieran.
Også Home.Earth, som snart færdiggør et boligbyggeri i Nærheden, har særlig fokus på fællesskab foruden et meget lavt CO2-aftryk fra byggeriet.
Nærheden rummer nu mere end 2.600 boliger, og flere byggerier skyder hele tiden op, særligt i øst, hvor FB Gruppen opfører Søkvarteret med både ejer- og lejeboliger.
Fuldt udbygget skal Nærheden rumme 7-8.000 beboere, og dermed er cirka to tredjedele flyttet ind på nuværende tidspunkt.