Ny digital assistent skal effektivisere vejen til certificeringer

Rockwool har i samarbejde med Sweco udviklet et helt nyt digitalt værktøj, der skal gøre det enklere for de projekterende at få fat i lige nøjagtig den dokumentation, der efterspørges i certificeringsprocesserne til eksempelvis DGNB.

Kravene til dokumentationen ved et byggeprojekt bliver stadig højere – ikke mindst hvis man ønsker at opnå en udvidet miljø- eller indeklimacertificering af byggeriet, som eksempelvis DGNB eller Svanemærket. Det kan være tidskrævende og besværligt at jagte og indsamle alle de nødvendige filer i forbindelse med et projekt.

I samarbejde med Sweco har Rockwool derfor kortlagt hvilken dokumentation, der skal anvendes til de specifikke certificeringer. Det skriver stenuldsproducenten i en pressemeddelelse.

På baggrund af det har man samlet alle de nødvendige filer i den online dokumentationsassistent, hvor man nemt kan bygge og downloade sin egen dokumentationspakke med udgangspunkt i den ønskede certificeringsordning.

Bæredygtighedsingeniør Magnus Smith fra Sweco har medvirket til at definere kriterierne for den tilgængelige dokumentation, og han vurderer, at det digitale værktøj vil være tidsbesparende for rådgivere og ingeniører i deres arbejde med at skaffe certificeringer til deres byggerier.

Bæredygtighedsingeniør Magnus Smith fra Sweco. Foto: PR.
Bæredygtighedsingeniør Magnus Smith fra Sweco. Foto: PR.

– Vi oplever et betydeligt behov for lettilgængelig dokumentation i forbindelse med de mange certificeringsordninger, der efterhånden er blevet en fast bestanddel af mange byggeprojekter. Ofte er vi nødt til at tage kontakt til forskellige forhandlere og producenter, men dette værktøj effektiviserer den proces, da man selv kan finde de rette filer og downloade dem i en samlet pakke, udtaler Magnus Smith.

– Qua certificeringsordningerne og LCA-krav i bygningsreglementet er det vigtigt at opnå en samlet forståelse for de forskellige tilgængelige byggematerialer og deres klima- og miljøpåvirkning, så vi sikrer, at vi sammenligner kriterier og tekniske egenskaber såsom brandklassifikation og isoleringsevne en til en. Det overblik får man i den pakke, som dokumentationsassistenten leverer. Optimalt set burde branchen have en fælles digital database som denne, men i første omgang er dette bestemt et godt skridt på vejen mod en mere effektiv hverdag, uddyber han.

Digitalisering bliver alfa og omega for en effektiv grøn omstilling

Bæredygtighedschef Christian Kofod, Rockwool Nordic. Foto: PR.
Bæredygtighedschef Christian Kofod, Rockwool Nordic. Foto: PR.

Bæredygtighedschef hos Rockwool Nordics Christian Kofod fremhæver den generelle betydning af digitale værktøjer i effektiviseringen af byggebranchens grønne omstilling.

– I takt med de øgede klimakrav er vi som branche nødt til at blive langt mere effektive. Jo færre hænder og jo flere dokumentationskrav, jo mere digitalisering er der behov for. Der bruges rigtig meget tid på at hente dokumentation, og det er dyrebar tid, der kan anvendes på mere værdiskabende måder andre steder i byggeriet.

En anden vigtig fordel, han fremhæver, ved den nye dokumentationsassistent er, at man sikrer sig de mest opdaterede data.

– Som materialeproducent går vi hele tiden ind og optimerer vores processer, og det kan påvirke vores produkters data positivt. Med de nye klimakrav og certificeringskrav, så er det helt essentielt for vores kunder, at de har data, der er så opdaterede og præcise som muligt. Og det har de altid tilgængeligt i dokumentationsassistenten, slutter Christian Kofod.

Dokumentationsassistenten fra Rockwool er frit tilgængelig online og kan findes her.