Aart Architects og Dansk Ark står bag publikationen
Aart Architects og Dansk Ark står bag publikationen "Social Commissioning – et cirkulært levetidsperspektiv". Foto: PR.
AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

Med publikationen Social Commissioning – et cirkulært levetidsperspektiv får bygherrer og rådgivere i byggeriet konkrete forslag til aktiviteter, ydelser og leverancer, som understøtter den positive forandring og sociale værdiskabelse i byggeprojekter – og som dermed sikrer, at byggeriets visioner også indfries som konkrete resultater.

Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra Aart Architects, som sammen med Dansk Arkitektvirksomheder står bag publikationen.

– Mange byggeprojekter indeholder en intention om at skabe forandring og værdi for slutbrugerne. Desværre findes der mange eksempler på, at visionerne ikke bliver indfriet efter ibrugtagning – og det er synd, fordi der med et hvert projekt følger en investering – både ressourcemæssigt, menneskeligt og økonomisk, udtaler Johanne Mose Entwistle, som er partner og effektchef i Aart.

– Social værdiskabelse kræver systematisk arbejde, og det er netop dét, vi fokuserer på med social commissioning – og med denne publikation.

Læs også: Ny rapport: Der er både klimamæssige og økonomiske gevinster ved træbyggeri

Bag publikationen står Johanne Mose Entwistle og Mia Kruse Rasmussen fra Aart samt Vibeke Grupe og Kirstine Brøgger Jensen fra Danske Arkitektvirksomheder.

Mia Kruse Rasmussen er antropolog og erhvervs-ph.d. i Aart og forsker aktuelt i netop social commissioning, og Vibeke Grupe er arkitekt og ph.d. i arkitektens rolle i den cirkulære omstilling.

Den nye publikation henvender sig både til arkitektvirksomheder og til bygherrer, der ønsker at arbejde mere målrettet med sociale aspekter af arkitekturen.

– Den manglede værdiskabelse kan skyldes, at man forfejlet tror, at ændringer i arkitektur skaber social forandring af sig selv. Men man kan ikke sige, at hvis vi gør A med arkitekturen, så vil B ske automatisk. Derfor skal vi i langt højere grad arbejde med proces- og forandringsledelse for at sikre den sociale værdiskabelse – både undervejs i projektet, og når byggeriet står færdigt og er i brug, siger Mia Kruse Rasmussen fra Aart.

Publikationen rummer forslag til aktiviteter, ydelser og leverancer, som kan understøt­te social værdiskabelse gennem byggeriets faser – fra den første idé og design, gennem brugsfasen, til genanvendelse eller efter endt levetid. Derudover præsenteres en række cases til inspiration.

Læs også: Sådan skal København sikres mod stormflod

– Med publikationen ønsker vi at styrke debatten om, hvad arkitektur kan og skal. Byggeri og renovering bliver i dag ofte betragtet som kortsigtede, anlægsøkonomiske projekter. Men det bør i højere grad anskues som langvarige investeringer og tænkes sammen med det liv og de mennesker, som skal rummes, siger Vibeke Grupe fra Danske Arkitektvirksomheder.

Publikationen er resultat af et samarbejde mellem Aart og Danske Arkitektvirksomheder med afsæt i de to organisationers forskningsprojekter om cirkularitet i byggebranchen.

De to organisationer har begge været med i forskningsnetværket Circular Build Environment Network (CBEN), som er støttet af Realdania, der også har støttet udgivelsen af publikationen.

Webinar om publikationen

Mandag den 30. september afholdes et webinar fra klokken 15.00-16.30, hvor publikationen lanceres.

Webinaret afholdes i samarbejde med Bloxhub.

Man kan tilmelde sig her.

Kilde: Aart Architects.

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling