Nye tal fra Ejendomstorvet.dk afslører, at hele 641.500 kvadratmeter lokaler til butikker, caféer og takeaway i Danmark står tomme. Det er det højeste niveau i de 22 år, portalen har ført statistik. Det svarer til en stigning på næsten 60.000 kvadratmeter alene det seneste tre kvartaler.
Det skriver ejendomsportalen i en pressemeddelelse.
Tallene kommer fra den nyeste udgave af Ejendomstorvet Markedsindeks, og særligt de små og mellemstore byer har det svært. De store byer klarer sig bedre, især i de centrale kvarterer, hvor nye showroom og nichebutikker stadig popper op – for eksempel har både Miele og Troldtekt netop åbnet showroom i Aarhus.
Lige nu er der lidt over 11.100 erhvervslejemål og ejendomme udbudt på Ejendomstorvet.dk – heraf 1.908 lokaler specifikt til butikker, spisesteder eller takeaway.
Ifølge Ole Hækkerup, direktør i Dansk Ejendomsmæglerforening, skyldes det store udbud blandt andet lav forbrugertillid, som har været presset af krig i Ukraine, global uro og snak om toldsatser. Alligevel er der håb forude:
– Dansk økonomi er sund, og beskæftigelsen er tårnhøj, så tingene kan hurtigt vende igen. Derfor er det vigtigt, at udlejere får markedsført deres ledige lejemål, udtaler han.
Detailchef Frank Heskjær fra EDC Erhverv Poul Erik Bech tilføjer, at butikker i dag har brug for mindre plads. Effektiv varelevering gør, at få har interesse i lejemål med kælder eller 1. sal. Samtidig er nethandlen muligvis toppet, og de største og mellemstore byer kan se frem til flere indbyggere – hvilket øger kundegrundlaget.
– Udlejningen er ret fornuftig i de største byer, især i de mere centrale kvarterer. Vi ser blandt andet flere nye showroom inden for bolig og interiør, for eksempel har både Miele med hvidevarer og Troldtekt med loftsbeklædning åbnet i Aarhus, ligesom der jævnligt kommer nye brands inden for fashion, udtaler Frank Heskjær fra EDC Erhverv Poul Erik Bech.
– Derimod kan nogle af de mellemstore og især de mindre byer mærke, at butikker med udvalgsvarer – eksempelvis sko, fashion og bøger – har det svært.
Kæder som Normal, Hi five, Harald Nyborg og Jem & Fix udvider stadig, mens andre har skåret til. De tidligere Aldi- og Irma-lokaler i Østdanmark er for længst blevet opslugt af markedet – og nye formater, som fysiske butikker til netvirksomheder, vinder frem.
I alt findes der knap 19,3 millioner kvadratmeter butiksareal i Danmark (uden indkøbscentre), og det nuværende udbud svarer til 3,3 procent af det samlede areal. Til sammenligning lå tallet på 2,6 procent før Ukraine-krigen brød ud for lidt over tre år siden.