Realdania undersøger i indsatsen “Veje til biobaseret byggeri”, om Danmark kan blive selvforsynende med biobaserede byggematerialer i Danmark, og hvordan disse materialer kan produceres og finde bredere anvendelse.
Første fase af indsatsen er nu afsluttet, og der er blevet skabt en omfattende vidensbase, som samler viden og ekspertise fra forskere, eksperter og aktører i hele værdikæden – fra indsigter i skov- og landbrug og arealpotentialer til materialegenskaber og konkrete konstruktioner.
Ifølge en pressemeddelelse fra foreningen er databasen nu offentligt tilgængelig.
Læs også: Krav til DGNB-certificeringer strammes
– Jeg håber, at den omfattende mængde af viden, vi nu lægger frem – og som alle kan bruge og finde inspiration i – kan være et afsæt for den nødvendige, brede dialog mellem produktionsvirksomheder og andre nøgleaktører, som sammen skal udvikle de biobaserede værdikæder i fremtiden, udtaler Stig Hessellund, projektchef i Realdania.
Grundlaget for arbejdet er helt nye, scenariebaserede analyser fra Aarhus Universitet og Københavns Universitet, der blandt andet giver indsigt i, hvilke afgrøder og materialer, der kan dyrke på Danmarks arealer til biobaseret byggeri. Og hvilke mængder, der kan bruges i byggeriet.
Mængderne af afgrøder fra land- og skovbrug sammenholdes i en rapport fra Artelia med fremtidens behov for biobaserede byggematerialer, og det konkluderes, at Danmark har et langt større potentiale til at blive selvforsynende med byggematerialer end tidligere antaget.
Artelia har arbejdet med scenarier for byggeriets materialebehov, hvor landbrugsafgrøder som hamp, græs og halm kan supplere træproduktion og samlet dække byggeriets behov, hvis forbruget af nye materialer bliver reduceret.
Materialeforbrugets omfang er afhængigt af de konkrete scenarier og Danmark kan spare op mod 1,4 millioner tons CO2 per år i 2050 og lagre op til 2,3 millioner tons CO2 afhængigt af den fremtidige byggeaktivitet i scenarierne.
Læs også: Hus i Nykøbing Falster bygges af hamp
I næste fase af “Veje til Biobaseret byggeri” vil der være fokus på værdikæderne for produktion af materialer. Men også på anvendelsen og den byggetekniske og arkitektoniske kvalitet af byggerier med biobaserede materialer.
Sammen med udvalgte bygherrer er det ambitionen at realisere flere eksempelbyggerier – både nybyggeri og renovering – hvor også danske biobaserede byggematerialer bliver brugt i praksis.
Målet er, at disse bygninger kan fungere som inspirerende eksempler for håndværkere, arkitekter, bygherrer og ingeniører, der kan opleve materialernes unikke kvaliteter og æstetik på nært hold.