Danmark slår den ene nedbørsrekord efter den anden, og det våde vejr ser kun ud til at blive vildere.
Det kan få enorme økonomiske konsekvenser for Danmark, hvis vi ikke hurtigst muligt begynder at klimatilpasse. Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra CIP Fonden, der henviser til nye beregninger fra Danmarks Tekniske Universitet, DTU.
Analysen viser, at det vil koste det danske samfund 72 milliarder kroner, hvis vi venter blot 10 år med at klimatilpasse. Regningen stiger til 158 milliarder kroner, hvis Danmark udsætter klimasikringen med 25 år, og udskydes arbejdet med at bygge for eksempel diger og regnbede med 50 år, vil det vil koste hele 262 milliarder kroner.
Læs også: Ny guide skal hjælpe lokale landskabsprojekter på vej
– Udover at vi bør gøre en indsats for at undgå store menneskelige omkostninger, er det også grundlæggende godt købmandskab at klimasikre hurtigst muligt, så vi undgår at betale to gange, for vi kommer ikke uden om at bygge diger eller forberede byerne på oversvømmelser, udtaler Charlotte Jepsen, ledende partner i CIP Fonden.
Klimaforandringer betyder, at vi i Danmark ser ind i betydeligt flere skybrud og havniveaustigninger i de kommende årtier.
Allerede i dag koster oversvømmelser det danske samfund omtrent 7 milliarder kroner årligt, men det tal forventes at stige til 12 milliarder om året i 2050 og hele 27 milliarder i 2124, hvis der ikke handles.
Læs også: Klimatilpasning er en måde at gentænke landskab og design på
Rapporten fra DTU viser også, at jo længere vi venter, desto flere danskere vil blive berørt. Antallet af personer, der årligt rammes af oversvømmelser fra skybrud, vil mere end fordobles fra 17.000 i dag til 36.000 i 2124, mens antallet af personer, der rammes af stormfloder, kan femdobles, hvis vi ikke etablerer den nødvendige klimasikring. 500.000 bygninger – helårsboliger, erhvervsbygninger og sommerhuse – kan risikere at blive oversvømmet over de næste 50 år.
– Hvert år Danmark står uden tilstrækkelig klimasikring, risikerer titusindvis af danskere enorme tab. Mange af de danskere, der bor i risikoområder, vil blive ramt igen og igen – det er en humanitær og økonomisk udfordring, vi ikke kan ignorere. Vi taler om familier, der mister deres hjem, virksomheder, der går konkurs, og samfundsomkostninger, der kunne være undgået, siger Charlotte Jepsen.