Det skal være slut med dårlige boligforhold, mens krav til identifikation skal mindske risikoen for illegal arbejdskraft.
Det er målet med to nye lovforslag mod social dumping, som Folketinget 1. behandler i dag.
Det skriver Beskæftigelsesministeriet i en pressemeddelelse.
– Jeg vil ikke finde mig i, at vi igen og igen hører om udenlandsk arbejdskraft, der bliver udnyttet. De skal naturligvis bo og arbejde under ordentlige forhold. Derfor er det godt, at Arbejdstilsynet fremover kan lave et tilsyn og gribe ind, hvis ansatte er indkvarteret i kummerlige boliger, udtaler beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S).
– Social dumping er gift for arbejdsmarkedet. Udenlandsk arbejdskraft skal arbejde til en ordentlig løn og i fair konkurrence. Der skal være flere oplysninger på tredjelandsstatsborgere i Danmark, og ansatte skal kunne vise ID, når myndighederne beder dem om det på tilsyn.
Læs også: 33 indere taget i international indsats mod social dumping
Arbejdstilsynet får med L 14 mulighed for at lave et boligtilsyn. Der vil være en række krav til for eksempel opvarmning af boligen, indeklima og adgang til drikkevand og toilet. Overtrædelser kan medføre påbud og bøder, oplyser ministeriet.
Derudover betyder L 15, at Arbejdstilsynet og Styrelsen for International Rekruttering og Integration kan bede om at få fremvist gyldig legitimation for at tjekke for lovligt ophold, når de er ude på tilsyn.
Og herudover stilles der krav om, at der skal uploades yderligere oplysninger i RUT (Registret for udenlandske tjenesteydere), når udenlandske virksomheder udstationerer tredjelandsstatsborgere til Danmark.