Vicedirektør og ejendomschef i Nykredit, Jakob Wind-Hansen, og kommende direktør i Københavns Ejendomme, Mia Manghezi, er valgt som ny forperson og næstforperson for bestyrelsen i Rådet for Bæredygtigt Byggeri.
De overtager efter administrerende direktør i By & Havn, Anne Skovbro, og professionelt bestyrelsesmedlem samt forhenværende minister og tidligere direktør for Danske Arkitektvirksomheder, Lene Espersen.
Det skriver Rådet for Bæredygtigt Byggeri i en pressemeddelelse.
– Jeg tror, at certificeringer bliver endnu vigtigere i fremtiden især i forhold til omsættelighed og fastholdelse af ejendommes værdi. Derudover er det et effektivt værktøj til at rykke branchen i forhold til bæredygtighed, udtaler Jakob Wind-Hansen.

Rådet for Bæredygtigt Byggeri er en non-profit medlemsorganisation. Organisationen, der nok mest er kendt for at varetage DGNB-ordningen, hjælper også sine knap 800 medlemmer med den grønne omstilling gennem kurser, værktøjer, analyser og netværk.
– Rådet er en af flere samlende institutioner i branchen, og dem har vi brug for. Vi har brug for et fælles sprog, samarbejde på tværs af værdikæden og at blive ved med at være ambitiøse. Fokus på bæredygtighed og biodiversitet er ikke ”nice to”, men ”need to”, udtaler Mia Manghezi.
Jakob Wind-Hansen har været medlem af bestyrelsen i Rådet for Bæredygtigt Byggeri siden 2023, mens Mia Manghezi har været medlem siden 2022.
Et fælles sprog for bæredygtighed
Afgående forperson Anne Skovbro, administrerende direktør i By & Havn, har været medlem af bestyrelsen i seks år, heraf de to som forperson.
– Det er med stort vemod, at jeg ikke længere skal være del af bestyrelsen i Rådet. Men jeg har selv været med til at træffe beslutning om, at når man er en forening, så skal man også kunne give stafetten videre. Og jeg er enormt glad for, at Jakob Wind-Hansen og Mia Manghezi tager over, siger Anne Skovbro.
Omkring 50 procent af alle større nybyggerier i Danmark certificeres efter DGNB-ordningen.
Det nye formandskab ser DGNB som helt central for udbredelsen af bæredygtighedstiltag i bygge- og ejendomsbranchen.
– Bygge- og ejendomsbranchen valgte i sin tid DGNB, som den fælles certificeringsordning. Det har givet branchen et fælles sprog og gjort bæredygtighed konkret og målbart. Det er en af Rådets vigtigste opgaver at sikre lettere adgang til verificeret data, der kan bruges både til at benchmarke egne resultater og skubbe på den videre udvikling, siger Mia Manghezi.
– En række ejendomskunder certificerer deres ejendomme for at være fremtidssikrede. De tror på, at en certificering gør ejendomme mere omsættelige. En række investorer, især pensionsselskaber og udenlandske investorer, stiller også krav om certificering. Så hvis du ikke certificerer dine ejendomme, så afskærer du dig selv fra en del af markedet, supplerer Jakob Wind-Hansen.
Bestyrelsesmedlemmer i Rådet for Bæredygtigt Byggeri
- Jakob Wind-Hansen, vicedirektør og ejendomschef, Nykredit (forperson)
- Mia Manghezi, kommende direktør, Københavns Ejendomme (næstforperson)
- Rasmus Jessing, byggedirektør, KAB
- Peter Hedegaard, director Business Relations & Public Affairs, Saint-Gobain Denmark
- Søren Brøndum, senior director, Buildings, Rambøll
- Nick Melgaard, COO, NREP
- Nina Mathiesen, administrerende direktør og medejer, Cobe
- Ino Dimsits, administrerende direktør, AKF Holding
- Peter Morgan, ejendomschef, PFA Ejendomme
- Harpa Birgisdottir, professor, Build, Aalborg Universitet (kommitteret)
Afgående medlemmer: Anne Skovbro, administrerende direktør, By & Havn, Lene Feltmann Espersen, professionelt bestyrelsesmedlem, Henriette Falk Olesen, bæredygtighedschef, Sweco, Tony Christrup, direktør, AG Gruppen, Michael Bruhn, Senior Advisor, PFA Ejendomme, og Ditte Lysgaard Vind, chef for forskning og innovation, Bloxhub.
Om Rådet for Bæredygtigt Byggeri
Rådet for Bæredygtigt Byggeri er en non-profit medlemsorganisation sat i verden for at fremme bæredygtighedstiltag i bygge- og ejendomsbranchen.
- Stiftet i 2010, som et dansk råd for bæredygtighedstiltag i bygge- og ejendomsbranchen, der skulle skabe en fælles retning for bæredygtig udvikling.
- 770 medlemsvirksomheder, som repræsenterer hele værdikæden.
- 45 medarbejdere i København og Aarhus med baggrunde som arkitekter, ingeniører, bygningskonstruktører, statskundskabere og meget andet.
- Arbejder ud fra en helhedsorienteret bæredygtighedsforståelse, som blev etableret med Brundtland-rapporten fra 1987. Den omfatter både miljømæssige, sociale og økonomiske forhold.
- Administrerer og udvikler certificeringsordningen DGNB i Danmark.
- Laver kurser, uddannelser, udviklingsprojekter, arrangementer, videndeling og interessevaretagelse.
- Tidligere Green Building Council Denmark.
Kilde: Rådet for Bæredygtigt Byggeri.