Københavns Kommune har i dag samlet et nyt partnerskab med en fælles vision om at nedbringe klimaaftrykket for nybyggeriet i København.
Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.
– Vi er en af de rigeste byer i verden, og klimaforandringerne venter ikke på os. Klimaet kræver handling nu. Derfor er jeg stolt over, at vi som kommune kan samle så mange dygtige partnere om en grønnere fremtid for byggeriet, udtaler Line Barfod (EL), teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune.
Partnerskabet består af aktører fra hele byggeriets værdikæde, som forener kræfterne for at bidrage til den kommende Klimastrategi 2035.
Strategien har som mål at halvere Københavns globale klimaaftryk over de næste ti år, hvor byggeriet udgør en væsentlig andel.
Partnerskabet, der er samlet og inviteret af Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune, skal skabe fælles retning og bidrage til innovation gennem videndeling og erfaringsudveksling.
– Vi skal i endnu højere grad lykkes med at integrere bæredygtighed i alle aspekter af byudvikling på tværs af værdikæden, udtaler Thomas Riise-Jakobsen, partner og chef for Nrep Danmark.
Der er fokus på tre hovedområder for at indfri visionen
- Byggeskik: Deling af viden om byggemetoder og materialer for at fremme innovation.
- Data: Deling af LCA-rapporter for at forstå drivkræfterne bag klimaaftryk og høste fælles læring.
- Myndighedsproces: Input til udviklingen af kommunal regulering, lokalplaner og byggesager samt fokus på nationale lovgivningsmæssige barrierer.
Partnerskabet samler en bred partnerkreds bestående af strategiske partnere som private, almene og offentlige bygherrer, udviklingsselskaber og pensionskasser. Samt videnspartnere i form af rådgivere, entreprenører, producenter og leverandører. Sammen beslutter de, hvilke udviklingsspor der skal følges for at realisere visionen.
Med fælles vision og stærkt engagement ser partnerskabet frem til at omsætte ambitionerne til konkrete handlinger, der fremmer byggeri med markant lavere klimaaftryk.
Fakta
- Nybyggeriet alene udleder cirka 3,2 millioner tons CO2-ækvivalenter årligt.
- Byggeriets klimapåvirkning svarer til cira 10 procent af Danmarks samlede forbrugsbaserede CO2-udledninger.
- Nybyggeriet alene udgør cirka 5 procent af de forbrugsbaserede udledninger.
Kilde: Byggeriets klimapåvirkning | Social- og Boligstyrelsen.