Nyt projekt skal øge genanvendelsen af brugte døre fra offentlige byggerier

Swedoor står bag et nyt genbrugsprojekt, hvor man tester muligheden for at genanvende brugte døre fra offentlige byggerier for at reducere CO2-aftrykket.

Swedoor har igangsat et nyt genbrugsprojekt i virksomhedens afdeling i Sønder Felding, som skal øge genanvendelsen af brugte døre. Det oplyser dørproducenten i en pressemeddelelse.

Virksomheden tester muligheden for at genanvende døre, der ellers havde udsigt til en trist skæbne på lossepladsen.

– Helt konkret tager vi gamle døre primært fra offentlige bygninger tilbage, hvorefter vi tilfører ny beklædning, hængsler, låse og håndtag, fortæller Hauke Thiessen, som er salgsdirektør hos Swedoor i Danmark.

– Selv om vi stadig er tidligt i processen, ser det meget lovende ud med de første døre, som har været gennem hele genanvendelsesprocessen. Samtidig er vi også blevet bekræftet i, at der er en lang række sidegevinster forbundet med projektet. Foruden at vi sparer på forbruget af nye materialer og energi, får vi nemlig væsentlige indsigter i, hvordan vores døre ser ud, efter de har været i brug i 10-15 år, hvilket vi kan tage med i vores videre produktudvikling.

Swedoor vil øge genanvendelsen af brugte døre fra offentlige byggerier. Foto: PR.
Swedoor vil øge genanvendelsen af brugte døre fra offentlige byggerier. Foto: PR.

På nuværende tidspunkt omfatter genbrugsprojektet døre, som kommer fra offentlige byggerier som blandt andet hospitaler og hoteller.

Det betyder ifølge Hauke Thiessen, at der er helt særlige brand- og lydkrav, som dørene skal leve op til for at kunne anvendes på ny.

– Dørene, vi får ind, er alle sammen certificerede efter de gældende brand- og lydkrav, hvilket de naturligvis også skal leve op til efter, at vi har opbygget dem på ny. Derfor har vi indgået et tæt samarbejde med Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut, da de som uvildig tredjepart spiller en vigtig rolle i at få dørene testet og certificeret, inden de igen kan komme i brug.

– Vores forhåbninger er, at vi får succes med at genanvende dørene fra offentlige bygninger, så vi på sigt kan udvide konceptet til private forbrugere. Vi ved allerede, at efterspørgslen på recyclede døre findes derude. Som virksomhed ser vi det også som en utrolig spændende udvikling, der giver nogle andre muligheder for at bytte til nyt, så færre døre bliver smidt direkte ud, afslutter Hauke Thiessen.