AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

Mere end hvert andet danske parcelhus bebos af par eller enlige – i særdeleshed dem uden hjemmeboende børn, der også kaldes “empty-nesters”.

Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra arkitekt- og ingeniørrådgiveren Sweco, som i samarbejde med Aalborg Universitet skal afdække, hvor og hvorfor de flytter, og udvikle alternativer, der kan sætte gang i nye flyttekæder og frigive boliger til blandt andet unge familier.

Projektet sigter mod at skabe flyttekæder, der set fra et helhedsperspektiv udnytter eksisterende kvadratmeter bedre og sparer CO2 ved at reducere behovet for nybyggeri.

Ifølge Sweco beboes hele 500.000 parcelhuse af de såkaldte “empty-nesters”. En mere effektiv udnyttelse af pladsen i disse boliger kunne skabe plads til hele Danmarks befolkningstilvækst frem mod 2040. Potentialet er dermed enormt. Alene i de 30 største byer bebos 200.000 parcelhuse af empty-nesters.

– Ved at kortlægge seniorers flyttemønstre og præferencer i de kommuner og aldersgrupper kan vi identificere, hvad der er brug for af boligtilbud for at sætte flyttekæder i gang, siger Jesper Ole Jensen, seniorforsker ved Aalborg Universitets Build, som er et af Danmarks førende institutter inden for bolig og byudvikling.

Gennem registerdata, surveys og dybdegående interviews vil projektet analysere geografiske, socioøkonomiske og aldersmæssige forskelle og motivationsfaktorer for empty-nesters flyttemønstre.

Resultaterne omsættes til frit tilgængelige koncepter som fremtidssikrede lejligheder, seniorbofællesskaber seniorvenlige byboliger og rækkehuse, der kan inspirere kommuner, boligselskaber og private udviklere til at skabe tilbud målrettet “empty-nesters”.

– Mange “empty-nesters” ser sig ikke som gamle og afviser derfor de traditionelle ældreboliger. Derfor vil de fleste foretrække at blive i deres parcelhus, selv om det ikke nødvendigvis er egnet. Vores analyser skal kaste nyt lys over, hvad der kan få dem til at sige farvel til parcelhuset og flytte over i mere fremtidssikrede boliger, siger Mette Mechlenborg, seniorforsker i boligkultur, Build.

Der er et enormt potentiale i den eksisterende bygningsmasse. Kan man skabe nye flyttekæder, kan det både frigive boliger og udnytte vores eksisterende bygninger bedre, siger Niels Toft, arkitekt og markedschef i Sweco Danmark.

Et Advisory Board med eksperter fra Boligkontoret Danmark, PensionDanmark og Nrep skal desuden sikre, at de frembragte resultater kan omsættes til praksis, for eksempel i de respektive organisationers fremtidige udviklingsarbejde.

Projektet løber fra september 2025 til februar 2026 og er støttet med 750.000 kroner af Bevar Mere, en indsats af Grundejernes Investeringsfond, Landsbyggefonden, Dreyers Fond og Realdania.

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling