Papirmuseets By i Gråsten er blevet sat til salg som en projektejendom. Foto: EDC Erhverv Poul Erik Bech Sønderjylland.
Papirmuseets By i Gråsten er blevet sat til salg som en projektejendom. Foto: EDC Erhverv Poul Erik Bech Sønderjylland.

I 2002 byggede Karen Marie Fabricius og Jørgen Fabricius Papirmuseets By på Bomhusvej 3 i Gråsten.

Igennem en lang årrække har det fungeret som udflugtssted for kreative sjæle. I 2023 blev virksomheden solgt og et over 20 år langt kapitel sluttede for bygningen.

Nu har Karen-Marie Fabricius, der sammen med sin mand, Jørgen Fabricius, og en række mindre aktionærer ejer grunden og bygningen, sat ejendommen til salg. De har nemlig solgt deres papirvirksomhed.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra EDC Erhverv Poul Erik Bech Sønderjylland, som skal stå for salget.

JKA Arkitekter har tegnet et projekt med 28 rækkehuse med et forslag, hvor den nuværende bygning på 1.000 kvadratmeter bliver fælleshus. Bygningen kan bruges som kombineret fælleshus med lejligheder, gæsteværelser eller sportshal.

– Da området nu er udlagt til boliger i kommuneplanen, tænkte vi, at det nu er det rigtige tidspunkt at sælge. Vi vil lade en ny ejer gøre noget ved de gode udviklingsmuligheder, der er i et kommende boligprojekt. Grunden ligger jo ret fantastisk tæt på vandet og der er gode muligheder for en kommende ny ejer at sætte sit eget præg på boligprojektet, udtaler Karen-Marie Fabricius.

– Grunden ligger tæt ved kysten og Ulsnæs-Centret med butikker, og har samtidig en central placering. Der er 40 parkeringspladser i området. Arkitekttegningerne er blot et forslag, som en ny ejer jo ikke behøver at følge. Vi har hørt fra mange, at de flytter fra Gråsten, fordi her ikke er så mange muligheder for at bo lidt mindre, når nu man bliver ældre eller bor alene.

Gode udviklingsmuligheder

Bjørn Borg, partner hos EDC Erhverv Poul Erik Bech Sønderjylland, oplyser, at plangrundlaget for den 15.000 kvadratmeter store grund giver mulighed for en bebyggelsesprocent på godt 50, hvilket svarer til godt 7.640 kvadratmeter.

– Det her er en projektejendom, der indbyder til at nytænke fællesskab, for eksempel med rekreative rum, vinterhave eller værksteder. Det vil være en rigtig god løsning at etablere nye boliger på matriklen, kombineret med lejligheder i den eksisterende bygning, så der kan skabes nye muligheder i den markante ejendom, udtaler Bjørn Borg.

– Nogle steder vil det være oplagt at beholde nogle af de arkitektoniske detaljer og byggetekniske kvaliteter. Beliggenheden er ideel for boliger og attraktiv for mange med kort afstand til byens faciliteter, vandet, indkøb og naturskønne omgivelser. Allerede nu oplever vi stor interesse for projektet, som har en pris på 8,25 millioner kroner.

Helt unik byggemulighed

Inden Papirmuseets By kan omdannes til boliger, skal der udarbejdes en ny lokalplan for området.

– Vi står klar til at invitere interesserede parter indenfor, så de kan opleve de fantastiske rammer helt tæt på og se nærmere på de mange muligheder, som den flotte bygning rummer. I forhold til indretninger og boligtyper, står vi også klar til at vejlede potentielle bydere om boligtyper ud fra den demografiske udvikling, som vi ser i Gråsten og omegn, udtaler Tonny Broberg, projektchef, EDC Projekt Poul Erik Bech.

Papirmuseets By er tegnet af arkitekt Martin Johnsen. Inspirationen er hentet fra Papir tørreladen i Silkeborg, som er Danmarks længste træbygning. Ejendommen er præmieret som smukt byggeri 2002, oplyser erhvervsmæglerfirmaet.