Partyhuse får påbud om at ophøre med ulovlig udlejning

Erhvervsstyrelsen har angiveligt udstedt 14 påbud om ophør med ulovlig udlejning.

Endelig kom der en afgørelse i sagen om partyhusene. Jeg ser frem til, at disse påbud vil få lokale politikere, huskøbere med videre til at tænke sig godt om før, man tillader eller investerer i nye partyhuse. Fra flere sider prøver man at fremhæve turistmæssige fordele ved disse huse, men dette er i min optik en meget kortsigtet fordel. Kendsgerningerne er, at naboernes huse falder i pris, områderne bliver præget af intens trafik og udnyttelse, og dette vil skade vores omdømme som et ferieland, der tager vare på de rekreative værdier.

I lang tid har vi forgæves gjort opmærksom på, at disse huse i et koncept næsten som udgangspunkt må være ulovlige at udleje. Ingen har reageret, heller ikke Feriehusudlejernes Brancheforening – tværtimod har man været ude og markedsføre disse huse. Det er uheldigt for de personer, der har ladet sig overtale til at købe disse huse, og i min optik er husene blevet solgt og udlejet mod bedre vidende. Dette gælder ikke bare Scanlux og Luksushuse, men også Novasol, DanCenter og andre bureauer, der har udlejet disse, og jeg forventer, at Erhvervsstyrelsen inddrager dem for medvirken til ulovlig udlejning. Blot med en smule kendskab til lovgivningen og ikke mindst lovens forarbejder, vil man vide, at denne form for salg og udlejning vil stride mod lovgivningen.

Jeg er ærlig talt chokeret over, at det har kunne køre så længe. Om det skyldes, at feriehus- branchens store aktører er udenlandsk ejet, ved jeg ikke, men enten har man bevidst ignoreret reglerne blot for at øge bundlinjen, eller også har man en ledelse, der ikke agerer ansvarligt i henhold til gældende lovgivning. Uanset hvad der er årsagen, så har man bragt en række huskøbere, naboer med videre i en ulykkelig situation, og jeg forventer en del sagsanlæg i denne forbindelse, siger Kim Juhlin, der selv er jurist og med mere end 30 års erfaring inden for branchen.

Mit råd til de sommerhusejere, der er blevet ramt af afgørelserne, er at overveje et sagsanlæg mod byggefirmaet og sælgerne af husene, idet disse burde have indset, at der antagelig ville være tale om ulovlig udlejning.

Det er også betænkeligt, at lokale politikere har “blåstemplet” disse projekter ved at tillade sammenlægning af grunde med videre.

Jeg ser frem til at såvel byggefirmaer, som kommuner med videre nu strammer op over for disse ”udlejningsmaskiner”.