Københavns Kommune indleder nu et forsøg, hvor det undersøges om en særlig plantevæg på husfacaden kan nedsætte luftforureningen i lejlighederne. Forsøget sker i et samarbejde mellem Teknik- og Miljøforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.
Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.
Mere specifikt er det andelsboligforeningen Ålholmhus, der ligger på hjørnet af Roskildevej og Ålholmvej i Valby, som er udvalgt til forsøget.
Netop Roskildevej er et af de mest forurenede områder i København, blandt andet fordi der kører tusindvis af biler forbi hver eneste dag. Bilernes udstødningsgasser ender desværre inde i familiernes lejligheder.
Læs også: Høj luftforurening i metroen i København
– Vi får mere og mere viden om, hvor meget luftforurening påvirker københavnerne. Det medfører både alvorlig sygdom og for tidlig død. Dertil kommer, at luftforureningen giver indlæringsvanskeligheder for børn og unge. Derfor håber jeg naturligvis meget på, at dette forsøg viser, at plantevægge kan blive en del af værktøjskassen i bekæmpelsen af bilos og anden forurening, der trænger ind i folks hjem, siger Line Barfod (EL), teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune.
Det kommende projekt lægger sig i naturlig forlængelse af kommunens eksisterende indsatser for ren luft. Tidligere har København på de to borgmestres opfordring forbudt de ældre og mest forurenende brændeovne, der er landstrømsanlæg på vej på havnen, så krydstogtskibe kan slukke motoren under besøg, og reglerne for fossilbiler er strammet – alt sammen for at sikre københavnerne renere luft.
– Luftforurening er et kendt problem i alle store byer og desværre også, at den trænger ind i bygninger. Derfor vil vi i Odense med stor interesse følge projektet, siger Tim Vermund (S), rådmand i klima- og miljøforvaltningen i Odense Kommune.
Forsøget med plantevæggen er en del af Klimafacade+, der er et koncept for energirenovering af ældre etageejendomme, og det er professor Matthew Johnson fra Københavns Universitet, der skal udføre målingerne af plantevæggens effekt.
Teknologisk Institut har rådgivet om udformning af plantevæggen, herunder hvilke planter, som ville give den største virkning. Teknologisk Institut fortæller, at forsøget med plantevæggen er et af de første på verdensplan.
Læs også: Pilehegn i Valby håndterer store mængder nedbør
– Det er svært at komme med et konkret bud på en mulig reduktion af de skadelige PM2.5 partikler, men et sted mellem 20-60 er sandsynligt på netop dette sted med den planlagte plantevæg. Det afhænger dog af mange faktorer, og en endelige dom over plantevægges præcise virkning kræver flere forsøg end dette. Men det er en rigtig god start, siger Stig Koust, forretningsleder og ph.d., Teknologisk Institut.
Målingerne koster samlet set 300.000 kroner inklusiv en rapport, som opsamler resultater. A4 Arkitekter og Ingeniører er bygherrerådgiver på hele byggeriet inklusive plantevæg.
Målingerne vil bestå af otte sensorer – fire udendørs på gaden og bygningen samt fire indendørs i lejligheder – som vil måle før, under og efter byggeriet og opsætningen af plantevæggen. De fire sensorer indendørs er fordelt i tre lejligheder, som får plantevæg og energirenovering og én kontrollejlighed som kun får energirenoveringen. Det forventes, at de endelige resultater er klar i august 2025.