Et flertal af politikerne i Teknik- og Miljøudvalget i Københavns Kommune besluttede i maj 2023 at nedlægge et § 14-forbud mod nedrivning af det tidligere Herolds Varehus på Øresundsvej 21 på Amager.
Nu har et flertal i udvalget indstillet en bevarende lokalplan for ejendommen til endelig vedtagelse.
Flertallet i udvalget består af politikerne fra Socialdemokratiet, Enhedslisten, Alternativet og De Konservative, og dermed er der også udsigt til, at lokalplanen vil blive vedtaget endeligt af et flertal i borgerrepræsentationen.
Magasinet KBH var først ude med historien om bygningen fra 1850, som ifølge kommunens forvaltning er et af de eneste tilbageværende huse fra den tidligere landsby Sundbyøster. Derfor har huset kulturhistorisk værdi, lyder forvaltningens vurdering.
Det er dog kun forhuset, der ikke må rives ned. Forhuset er SAVE-registeret med en værdi på 6 (middel bevaringsværdi) og med en kulturhistorisk værdi på 2 (høj bevaringsværdi). Desuden blev forhuset udpeget i Byens Sjæl som værende bevaringsværdigt. Baghuset udlægges ikke som bevaringsværdigt og kan nedrives.
Københavns Kommune modtog i begyndelsen af 2023 en henvendelse fra ejerne af ejendommen, Dennis Bryde Perk Christensen og Jacob Jaque Andersen, med henblik på at få tilladelse til at nedrive forhuset for at erstatte den eksisterende bygning med nybyggeri i form af en etageejendom med ungdomsboliger eller lejeboliger.
I henvendelsen fra ejendommens ejere påpeges det, at det er en nedrivningsparat ejendom. Ejendommens udvendige og indvendige stand er ikke egnet til anvendelse uden en udskiftning af de bygningsdele, som en bevarende lokalplan vil skulle bevare, lyder det.
Ejerne af ejendommen har allieret sig med Kønig Advokater, som mener, at Københavns Kommune vil blive stillet over for overtagelsespligt og krav om ekspropriationserstatning efter planlovens § 49.
Kommunens egen forvaltning er enig i, at der er en risiko for, at kommunen får overtagelsespligt, og så er spørgsmålet, hvor meget det kan løbe op i for kommunen.
Dennis Bryde Perk Christensen og Jacob Jaque Andersen købte ifølge tinglysningen ejendommen for 10 millioner kroner i sommeren 2021. Ejendommen er i den seneste årsrapport bogført til en værdi på godt 10,4 millioner kroner.
Men for Københavns Kommune kan prisen for at overtage ejendommen blive højere.
“Det bemærkes, at overtagelsessummen vil blive fastsat med udgangspunkt i den værdi, ejendommen havde inden forbuddet mod nedrivning, tillagt den profit, der kunne være opnået, hvis der ikke var forbud mod nedrivning. Overtagelsessummen vil dermed kunne blive betydelig, da den vil omfatte den fortjeneste, der kunne være opnået ved at nedrive bygningen og bygge nyt i henhold til den byggeret, der er normal for området”, fremgår det af et notat fra Teknik- og Miljøforvaltningen.