Af kortet fremgår de 16 linjer og fire varianter, der indgik prescreeningen. Illustration: Metroselskabet.
Af kortet fremgår de 16 linjer og fire varianter, der indgik prescreeningen. Illustration: Metroselskabet.
AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

Forligskredsen bag Lynetteholm besluttede for to år siden at igangsætte en indledende screening af nye metrolinjer i København.

Nu er den indledende screening færdig, og politikerne på Københavns Rådhus er klar til at pege på otte konkrete metrolinjer, som nu skal undersøges nærmere.

Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.

– Metroen er rygraden i udviklingen af København, men nye metrolinjer er store og komplekse projekter. Derfor giver det god mening allerede nu at se på hvilke linjer, der i fremtiden kan binde byen bedre sammen. For mig er det især vigtigt, at vi undersøger metro til Brønshøj, da det er en af de eneste bydele, som i dag ikke har metro, udtaler overborgmester i København, Lars Weiss (S).

Det er Metroselskabet, der har har gennemført en indledende prescreening af 16 metrolinjer ud fra otte forskellige vurderingsparametre, der omhandler anlægsøkonomi, antal passagerer, betjening af nye beboere og arbejdspladser, knudepunkter, hospitalsbetjening, adgang til arbejdspladser, klimaudledning fra anlæg samt passagerer per anlægskrone.

Det bliver også Metroselskabet, der skal undersøge de otte mulige metrolinjer nærmere. Det vil de gøre med detaljerede beregninger af passagerprognoser og trafikale effekter, anlægs- og driftsøkonomi, forventet restfinansiering, overordnet samfundsøkonomi samt CO2-forbrug ved anlæg.

– Vi konservative kan ikke få metro nok. Den er hurtig, punktlig og klimavenlig. Vi vil have metro til alle bydele i København. For os er det væsentligt, at de eksisterende bydele får metro – og ikke kun de kommende bydele. Vi håber derfor, at vi snart kan lægge en samlet metroplan, der inkluderer penge og får sat dato på endnu mere metro til københavnerne, udtaler børne- og ungdomsborgmester Jakob Næsager (K).

Analysen forventes afrapporteret til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen i 2. halvdel af 2025, hvilket Finn Rudaizky (UP) ser frem til.

– Tænk, et mindretal blev til et flertal. Det nytter at kæmpe for det, du mener, er bedst for borgerne. Jeg er så glad for, at metro til Bispebjerg Hospital, Hvidovre Hospital, Rigshospitalet og Herlev Hospital kan blive virkelighed. Men også mange, mange års kamp for metro til Brønshøj kan opfyldes, udtaler han.

– Den første plan for metro i København var i støbeskeen for snart 30 år siden. Da var der kun to politikere, som mente, at en metrolinje til Holmen var visionært. Men i dag er der overvældende tilslutning til, at mulighed for metro til Holmen skal undersøges.

De otte metrolinjer, der skal undersøges nærmere er:

Rigshospitalet – Herlev Hospital (ny linje)
Vanløse St. – Tingbjerg (forlængelse af linje M1/M2)
Stengade St. – Tingbjerg (afgrening på linje M5)
København Syd – Hvidovre Hospital (forlængelse af linje M4)
København Syd – Emdrup St. (forlængelse af linje M4)
Hellerup Havn – Københavns Lufthavn (ny linje)
Bispebjerg Hospital – Holmen (ny linje)
Øresundsmetro (Prags Blv. Øst – Malmø C) (ny linje)

Kilde: Københavns Kommune.

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling