Erhvervspolitisk direktør i Dansk Byggeri Torben Liborius. Foto Ricky John Molloy.
Erhvervspolitisk direktør i Dansk Byggeri Torben Liborius. Foto Ricky John Molloy.
AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

Lige nu er telefonen meget stille hos mange håndværkere. En ny spørgeundersøgelse blandt medlemsvirksomhederne fra Dansk Byggeri viser, at lige knap halvdelen af virksomhederne oplever, at private kunder annullerer deres ordrer. Ifølge Licitationen er en bred vifte af partierne i Folketinget bestående af SF, Venstre, Konservative, Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti positive over for at hæve håndværkerfradraget eller slå flere års fradrag sammen i 2020. Flere af partierne vil dog først have undersøgt effekterne af tiltagene nærmere.

At det vil få flere til at renovere deres hus eller lejlighed er der dog ingen tvivl om, skriver Dansk Byggeri i en pressemeddelelse. Hver tredje af de adspurgte i brancheorganisationens spørgeundersøgelse har projekter, som de vil gennemføre, hvis håndværkerfradraget bliver forbedret.

– Vedligeholdelse og renoveringer af de mange ældre parcelhuse landet over er en stor opgave, der lige nu er bremset hårdt op. Det betyder, at endnu flere håndværkere risikerer at miste deres arbejde, og at boligerne ikke bliver energirenoveret. Det kan en forbedring af håndværkerfradraget hjælpe på her og nu, siger erhvervspolitisk direktør i Dansk Byggeri Torben Liborius i pressemeddelelsen.

Dansk Byggeri har fremlagt en investeringsplan med 12 konkrete forslag til, hvordan bygge- og anlægs kan komme på fode igen. Et af forslagene er netop at gøre håndværkerfradraget mere attraktivt. Blandt andet ved at gøre det muligt at bruge tre års fradrag på samme år og at fordoble fradragets ligningsmæssige værdi til 50 procent. Ekstraordinært for i år foreslår Dansk Byggeri derudover at lade fradraget gælde alle typer af opgaver og at fordoble håndværkerfradraget til 25.000 kroner per voksen i husstanden.

Også hos Tekniq Arbejdsgiverne, der repræsenterer 4.300 virksomheder indenfor el, vvs og metal, glæder man sig over, at flere af Folketingets partier nu er klar til at forbedre håndværkerfradraget for at styrke erhvervslivet under og efter coronakrisen. Men skal fradraget for alvor batte, bør det også dække materialer og ikke som i dag kun håndværkernes arbejdsløn.

– Vi glæder os over, at et bredt spektrum af landets politikere er klar til at bruge og styrke håndværkerfradraget i forsøget på at hæve aktiviteten og genskabe noget af den tabte produktion som følge af coronakrisen. Men vi opfordrer samtidig til, at politikerne løfter blikket, når de vurderer, hvad fradraget skal omfatte, siger Simon O. Rasmussen, underdirektør hos Tekniq, i en pressemeddelelsen, som organisationen har udsendt.

– Der er brug for at hæve det fradragsberettigede beløb, og at det målrettes grønne investeringer i boligen, sådan som politikerne allerede taler om. Men det er mindst lige så vigtigt, at man udvider rammen for, hvad håndværkerfradraget dækker. Skal det for alvor have en positiv effekt på boligejernes lyst til fx at energirenovere deres hjem, så skal fradraget også kunne bruges til at dække materialeomkostninger, som jo oftest udgør den klart største del af regningen, siger Simon O. Rasmussen.

Han mener, det er det helt rigtige øjeblik at kigge på håndværkerfradragets størrelse og sammensætning.

– Vi er i en hidtil uset presset situation, hvor det gælder om at tænke i hurtigtvirkende løsninger, hvis dansk økonomi og danske virksomheder skal komme godt igen efter coronakrisen. Grønne investeringer i boliger er noget, der kan give effekt på både kort og langt sigt – især hvis man også giver boligejerne mulighed for at overføre fradraget fra år til år, så det kan bruges i forbindelse med større investeringer i eksempelvis en varmepumpe, siger Simon O. Rasmussen.

– Det er forståeligt, at politikerne gerne vil kigge nærmere på effekten af et forbedret håndværkerfradrag, inden kassen åbnes. Men vi appellerer til, at der ikke går for meget politisk kaffesnak i processen. For vi har brug for, at der sker noget her og nu, siger Simon O. Rasmussen.

Netop en styrkelse af varmepumpemarkedet var også en del af det forslag til en strakspakke, som Tekniq Arbejdsgiverne præsenterede allerede i sidste uge.

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling