Kædedirektør i Nybolig, Tina Hedegaard. Foto: PR.
Kædedirektør i Nybolig, Tina Hedegaard. Foto: PR.
AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

Efter flere år med relativt få sommerhuse til salg, ser sommerhusmarkedet ud til at tage revanche i 2025.

Ifølge nye udbudstal fra Boligsiden var der ved indgangen til maj måned i år 7.243 sommerhuse til salg på landsplan.

Det er 12,6 procent flere end i måneden forinden og hele 17,6 procent flere end samme tidspunkt sidste år.

– År efter år bliver der indgået flest sommerhushandler i forårs- og sommermånederne. Når træerne springer ud og solen skinner, får flere lyst til at realisere drømmen om et fristed – og det kan tydeligt mærkes hos vores mæglere. Derfor er det først og fremmest en sæsonbetinget tendens. Men det er nu alligevel opsigtsvækkende at vi oplever så stort et udbud i øjeblikket, siger kædedirektør i Nybolig, Tina Hedegaard.

Antallet af sommerhuse til salg har ikke været større siden juni 2020. Ifølge Nybolig skyldes det store udbud af sommerhuse dog ikke, at danskerne forsøger at komme af med de sommerhuse, de købte under corona.

Hele 28.000 sommerhuse blev der solgt i perioden fra marts 2020 og frem til januar 2022, hvor restriktionerne ophørte. Men ifølge nye tal fra Boligsiden har blot 13,4 procent af de sommerhuse, der blev solgt under corona skiftet hænder sidenhen.

Flere muligheder for kommende sommerhusejere

Med flere sommerhuse på markedet er der lige nu ekstra gode muligheder for at finde drømmehuset. Fordi priserne samtidig fortsætter op, gælder det dog om at holde tungen lige i munden.

– Sidste år faldt den gennemsnitlige kvadratmeterpris på sommerhuse med 0,2 procent, mens hus- og lejlighedspriserne steg pænt. Men nu er også sommerhuspriserne begyndt at stige. De seneste tal for marts måned viser ligefrem, at kvadratmeterprisen for sommerhuse er på det næsthøjeste niveau siden januar 2011, siger Tina Hedegaard.

Den gennemsnitlige salgspris for sommerhuse lå i marts 2025 på 23.407 kroner per kvadratmeter. Et sommerhus på 75 kvadratmeter koster dermed i snit 1.756.000 kroner mod 1.670.000 kroner på samme tidspunkt sidste år.

Den udvikling trodser i nogen grad den traditionelle markedslogik, hvor stort udbud udmønter sig i faldende priser – og omvendt.

Når du køber sommerhus, kan du typisk låne op til 75 procent af husets værdi via et realkreditlån. De sidste 25 procent skal komme fra enten din egen opsparing, friværdi i anden bolig eller et banklån.

Derfor er det vigtigt at gå økonomien grundigt efter og sikre, at man kan leve med, at markedet både kan gå op og ned, lyder det fra Nybolig, som påpeger, at det er afgørende, at man vælger den rigtige type lån. Her spiller renten en væsentlig rolle.

– Samtidig skal man overveje nøje, hvad man har det bedst med. Et fastforrentet lån med lang løbetid giver ro i maven og stabilitet over tid, mens et lån med variabel rente kan være billigere her og nu, men også indebærer en større risiko, siger Tina Hedegaard.

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling