Prisloft på overskudsvarme fjernes

Det skal være nemmere at bruge overskudsvarme fra virksomheder til at opvarme danske hjem, lyder det fra bredt flertal i Folketinget.

Regeringen er enig med aftalepartierne Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet om, at det såkaldte prisloft på overskudsvarme fjernes.

Det skal gøre det at bruge overskudsvarme fra blandt andet datacentre og industrivirksomheder, lyder det i en pressemeddelelse fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet.

Læs også: Sampension vil bygge stort datacenter i Esbjerg

– Vi fjerner nu en konkret barriere og giver friere rammer, så overskudsvarme kan udvikle sig. Til gengæld har fjernvarmeselskaberne så et større et ansvar for, at projekter med virksomheder om overskudsvarme er økonomisk forsvarlige og til gavn for forbrugerne, udtaler klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M).

– Loftet gav mening for at beskytte forbrugerne, men vi kan nu se at rammerne er blevet for stramme. Jeg er glad for, at vi sammen med partierne er enige om en løsning.

Overskudsvarme udgør i dag cirka 4 procent af Danmarks fjernvarmeproduktion, men regeringen og aftalepartierne ønsker med denne aftale at understøtte, at det kan blive langt mere i fremtiden.

– Det har været en kilde til frustration for både fjernvarme og virksomheder – og også os i Det Konservative Folkeparti – at vi sender varme ud til fuglene i stedet for ind i radiatoren. Det er spild af energi, siger Dina Raabjerg, energi- og forsyningsordfører for Det Konservative Folkeparti.

– Mange virksomheder vil endda gerne forære overskudsvarme til naboerne. Et bøvlet prisloft har stoppet mange projekter, som kunne udnytte og give en konkurrencedygtig pris på en grøn varmekilde. Den hindring fjerner vi nu.

Læs også: Etageejendomme kan spare 60 millioner kroner med fjernstyret fjernvarme

Overskudsvarmen kan komme fra mange typer virksomheder og også dem med fossile produktionskilder, så længe vi har dem.

Men regeringen og aftalepartierne ser et endnu større potentiale for nye, store anlæg på vedvarende energi som for eksempel brintproduktion, CO2-fangst og datacentre, oplyser Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet.

Der har været en grundig branchedialog med varmesektoren forud for fjernelsen af prisloftet for at sikre, at den nye model svarer til behovet i dag og i fremtiden, lyder det fra ministeriet.

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling